Szeged és környéke

2013.05.29. 23:06

Nemzeti egészségvédelem – évenkénti szűrésekkel

Szeged - Háziorvoshoz és fogorvoshoz évente kellene járnunk szűrővizsgálatra – ez szerepel a nemzeti szűrőprogramról szóló javaslatban. Ötvenéves kor felett a vastagbélrákszűrést is kétévente elvégeztetnék. Az orvosok egy része szkeptikus: a magyar ember még panaszokkal is alig megy orvoshoz, egészségesen a rendelők közelébe sem kerül. <br>

Timár Kriszta

– Életszerűtlen rendeletet hozni nem sok értelme van – így kommentálta az egészségügyért felelős államtitkárság nemzeti szűrőprogramról szóló javaslatát [namelink name="Szilárd András"], a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. A még csupán szakmai egyeztetés előtt álló terv szerint több orvoshoz évente el kellene járnunk. Háziorvoshoz például általános fizikális vizsgálatra – vérnyomásmérésre és életmódbeli tényezők feltárására – évente, részletes fizikai vizsgálatra, vagyis testsúly-, haskörfogat-, testmagasság-, testtömegindex-meghatározásra, szív- és érrendszeri állapotfelmérésre pedig ötévente.

– Manapság, amikor komoly betegséggel is inkább dolgoznak az emberek, életszerűtlen, hogy egy szűrővizsgálat kedvéért menjenek orvoshoz, főleg előre egyeztetett időpontban, jó eséllyel munkaidőben – vélekedett Szilárd doktor.

Fogászatra is minden évben elküldené a felnőtteket az államtitkárság. Jelenleg csupán a gyerekek számára, iskolai programban létezik szűrés, a felnőttek többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már panasza van.

Fogászati szűrés jelenleg csak iskolai programban létezik. A vizsgálat ráférne a felnőttekre is. Fotó: Frank Yvette

Fogászati szűrés jelenleg csak iskolai programban létezik. A vizsgálat ráférne a felnőttekre is.
Fotó: Frank Yvette

– A szűrőprogram az alapellátás feladata, vagyis a területileg illetékes fogorvosoké. A rendszer úgy van kialakítva, hogy elbírná a megnövekedett forgalmat – mondta el [namelink name="Pinke Ildikó"] megyei szakfelügyelő főorvos.
A programban szerepel a vastagbélrákszűrés is, amelyen ötventől hetvenéves korig kétévente kellene részt venni. Mivel hazánkban ez a harmadik leggyakoribb daganatos halálozási ok, jelenleg viszont csak a panaszos betegeknél végzik el a tükrözést, a szűrővizsgálat valóban hasznos lehet, hiszen az idejében felfedezett betegség jobban gyógyítható. Kérdés azonban, hogy van-e erre elegendő kapacitás.

– A tervek szerint jövő év első negyedévében indul be Csongrád megyében a szervezett szűrés, amelynek első lépcsője a székletvérvizsgálat lesz. Amennyiben az eredmény pozitív, akkor kerülhet sor a vastagbéltükrözésre – mondta el [namelink name="Wittmann Tibor"], a Szegedi Tudományegyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika tanszékvezető professzora. Hozzátette: sok pozitív minta esetén nagy megterhelésnek lesz kitéve a személyzet és az eszközpark is, azt viszont előre nem lehet megmondani, ez kezelhető lesz-e.
A nemzeti szűrőprogram tervezetében szerepel még általános laboratóriumi vizsgálat – a vércukor- és a koleszterinszint-mérést 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40–65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente kellene elvégeztetni. Újszülötteknél teljes körű fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérést, valamint mozgásszervi és veleszületett anyagcsere-betegségek szűrését is javasolja az államtitkárság, az 1–6 éves korosztálynál pedig többek között a pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés követését, továbbá a magatartásproblémák feltárását emelték ki. A szív- és érrendszeri állapotfelmérést 16 éves korban, a pajzsmirigy tapintásos vizsgálatát pedig tízéves kortól kétévente kellene elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!