Szeged és környéke

2013.05.23. 22:33

Sasszézások a mindennapos testnevelésben

Szeged - Fizetős sportfoglalkozással is kiváltható a mindennapos testnevelés – már iskolai keretek között is. Szeptembertől a heti 5 tornaóra a helyhiány miatt egyre több kreativitást igényel az intézményvezetőktől. Van, ahol lovagolnak, korcsolyáznak és úsznak, máshol néptáncolnak a gyerekek. A lehetőségeknek hamarosan már csak a szülők pénztárcája szabhat határt. <br>

Timár Kriszta

– Aki azt gondolta, hogy a mindennapos testnevelést be lehet vezetni úgy, hogy a szülőknek ne kelljen ehhez anyagilag hozzátenniük, az túl optimista volt – fogalmazott [namelink name="Bácsi János"], a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatója. Az intézményben a napokban jelentették be szülői értekezleten, hogy az elsős és ötödikes diákok különböző sportfoglalkozások közül választhatnak, hogy a törvényben előírt heti 5 órányi mozgást teljesíteni tudják. Ezek között van olyan is, amiért fizetni kell.

– Ezer gyermekre van egy tornatermünk és fél tornaszobánk. A folyosón megtartott óra vagy a sétálás véleményem szerint többet árt, mint használ. Ezért kerestünk alternatívát – mondta az igazgató.

Szűk keresztmetszet a tornaterem. Egyre több tanulónak kell biztosítani foglalkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea

Szűk keresztmetszet a tornaterem. Egyre több tanulónak kell biztosítani foglalkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea
Már megállapodást kötöttek egy korcsolyaszakosztállyal: korcsolyázni és görkorcsolyázni viszik majd azokat a gyerekeket, akiknek a szülei vállalják az ezzel kapcsolatos kiadásokat. Egy balástyai lovasklubnak köszönhetően havonta egy nap lovaglással is kiválthatók lesznek a pluszórák. Ez ráadásul térítésmentes lesz, ahogyan a tervek szerint az úszás is.

Elsőben is napi hét tanóra

Ahol iskolán belül és hagyományos tornaórával oldják meg a mindennapos testnevelést, azt gyakorlatilag csak délutáni időszakban tehetik meg. A törvény ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy két órát ki lehessen váltani sportszervezet keretei között szervezett edzésekkel. Aki tehát igazoltan tagja egy csapatnak, felmentést kap. Napközben azonban ezek a gyerekek értelemszerűen nem ülhetnek lyukas órán a folyosókon, vagyis nincs más lehetőség: a tanórák végére kell szervezni a testnevelést. Így viszont előfordulhat, hogy akár az elsős diákok órarendjében is ki kell tölteni a hatodik-hetedik óra rubrikáját.

– Az iskolák nem tudnak saját költségvetésükből a pluszsportokra áldozni, szerencsére úgy tűnik, sikerül olyan megállapodásokat kötnünk, hogy ne kerüljön pénzbe a szülőknek. Természetesen nem kötelező fizetni a mindennapos testnevelésért, csupán vannak ilyen lehetőségek is – mondta Bácsi János.

Mivel a mindennapos testnevelést az idei tanévben vezették be felmenő rendszerben, szeptemberben már általános iskolában négy évfolyamon, elsőben, másodikban, ötödikben és hatodikban, középiskolában pedig kilencedikben és tizedikben tartanak heti 5 óra testnevelést. Kérdés, meddig tudják még ingyenesen elérhető órákkal megtoldani a tornatermi foglalkozásokat, ugyanis évről évre egyre több gyereknek kell majd biztosítani a pluszórákat.

A SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában például néptáncot tartanak – ahhoz nincs szükség akkora helyre, mint a sportokhoz. – Huszonnégy osztály heti 120 órája máskülönben logisztikai gondot okozna – fogalmazott [namelink name="Sipos Ibolya"]. Az igazgató kiemelte: státuszt ehhez nem kellett teremteni, saját pedagógusokkal meg tudták oldani. Az órák térítésmentesek.

– Az állami iskolákban a következő tanév előkészítése, amelynek része a mindennapos testneveléssel kapcsolatos feladatok és az intézményenként eltérő megoldási lehetőségek áttekintése, jelenleg folyamatban van – tájékoztatott [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"], a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szegedi Tankerület igazgatója. Nem tudta egyelőre megmondani, hol milyen módon oldják meg az esetleges helyhiányt, az azonban biztos, hogy több önkormányzattal már megállapodás született a sportlétesítmények, szabadidőparkok használatáról. – Díjfizetési kötelezettség a szülőkre nem hárulhat, felmerülése esetén annak megtérítését a fenntartó minden esetben biztosítja – közölte a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!