Szeged és környéke

2013.05.26. 00:39

Török Vera kapta a Dömötör-életműdíjat

Szeged – Az idei Dömötör-életműdíjat az 1970-es, '80-as évek népszerű operettprimadonnája, Török Vera vette át szombaton a nagyszínházban megrendezett gálaesten. A közönség 15. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak.

Munkatársunktól

Jubilált a Dömötör-díj: a Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben alapított elismerést 15. alkalommal adták át a szombati gálaesten a nagyszínházban. A kitüntetésre jelölt művészek és a támogatók az Art Hotelben gyülekeztek, az ottani állófogadás után rendőrségi felvezetéssel a Porsche Szeged Audi-flottája szállította őket a gála helyszínére, ahol már várta és lelkesen köszöntötte őket a közönség.

Török Vera kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ők nyertek

Tíz kategóriában idén is a közönség voksai alapján adták át a Dömötör-díjat.
Legjobb férfi színészi alakítás: [namelink name="Borovics Tamás"] (Egerek és emberek).
Legjobb női színészi alakítás: [namelink name="Szilágyi Annamária"] (La Mancha lovagja).
Legjobb operaénekes: [namelink name="Kelemen Zoltán"] (Rigoletto).
Legjobb opera-énekesnő: [namelink name="Szemere Zita"] (Rigoletto).
Legjobb rendező: Toronykőy Attila (Pomádé király új ruhája).
Legjobb díszlettervező: Kentaur (Rigoletto).
Legjobb jelmeztervező: [namelink name="Juhász Katalin"] (Pomádé király új ruhája).
Legjobb férfi mellékszereplő: [namelink name="Szívós László"] (Egerek és emberek.
Legjobb női mellékszereplő: Szilágyi Annamária (Boldogtalanok).
Legjobb táncos: [namelink name="Hajszán Kitti"] (Stabat Mater).

A gálát – amelynek műsorvezetője is két többszörös díjtulajdonos, [namelink name="Vajda Júlia"] és [namelink name="Czár Gergely"] volt – [namelink name="Toronykőy Attila"] rendezésében láthatta a publikum. [namelink name="Elekes Zoltán"] ötletgazda, díjalapító a jubileum alkalmából emlékérmet adott át azon cégek, intézmények vezetőinek, amelyek mindvégig támogatták a Dömötör-díj ügyét. Korábbi kitüntetetteket is felkértek díjátadónak, többek között [namelink name="Járai Máté"], [namelink name="Müller Júlia"], [namelink name="Kentaur"], [namelink name="Bodnár György"], [namelink name="Juronics Tamás"] vállalta, hogy a támogatókkal együtt nyújtja át a győzteseknek [namelink name="Bánvölgyi László"] szobrászművész bronz kisplasztikáját. Az idei életműdíjat a gála csúcspontján – a [namelink name="Sztáry Erika"] soros elnök vezetésével működő társadalmi kuratórium döntése alapján – az 1970-es, '80-as évek népszerű szegedi operettprimadonnája, [namelink name="Török Vera"] vette át a polgármestert és az önkormányzatot képviselő [namelink name="Kozma József"] városatyától és a korábbi életműdíjastól, Király Leventétől, a Nemzet Színészétől. A művésznőt felállva ünnepelte a közönség.

A legjobb háttérmunkásnak járó díjat, amelyről nem a közönség, hanem a színház dolgozói szavaztak, [namelink name="Bacsa Erika"] rendezőasszisztensnek, súgónak lapunk főszerkesztője, [namelink name="R. Tóth Gábor"] és a „csúcstartó", a nyolcszoros Dömötör-díjas, [namelink name="Papp Janó"] jelmeztervező adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!