Szeged és környéke

2013.06.12. 21:53

Szomszédjuk a biomassza-erőmű

Szolnok - Szolnokon jártunk, ahol megnéztünk egy három éve működő biomassza-erőművet: megtudtuk, hány kamion érkezik naponta, füstöl-e a kémény, és kikérdeztük az erőmű szomszédjait is. <br>

Segesvári Csaba

Ellátogattunk egy Szolnokon 2010 óta működő biomassza-erőműbe, mivel Szegeden óriási vihart kavart a Szegedi Hőszolgáltató Kft. és a kisebbségi tulajdonosa által alapított projektcég, a Szenergott Kft. fahulladékot is hasznosító fűtőműterve. A Tisza és a Zagyva találkozásánál épült városban lemértük, milyen messze található az erőmű a lakóépületektől, kikérdeztük az igazgatót, mennyivel növekedett a kamionforgalom a fűtőanyag-beszállítás miatt. A szolnokiak pedig elmondták, mit szólnak a lakótelep közelében épült és hamarosan bővülő erőműhöz.

A szolnoki Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán. A szerző felvételei

A szolnoki Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán.
A szerző felvételei

Szolnokon alig 100 méterre található az első lakóháztól az Alfa-Nova Kft. Széchenyi István körúton épült biomassza-erőműve. A szomszédos Kisgyep utca 250 méterre, míg a tízemeletesekből álló Széchenyi lakótelep 430-ra van a fűtőműtől. Kívülről nem lehet észrevenni, hogy az Alfa-Nova telepén biomasszából állítják elő a meleget. A fahulladékot elégető kazánt a régi távfűtőmű meglévő épületébe telepítették. A 20 méteres kéményből kiáramló halovány fehér gőz jelzi: folyamatosan üzemel a erőmű. – A 3,3 megawattos biomasszakazánhoz naponta egykamionnyi fűtőanyag szükséges. Egyeztettünk a lakókkal, hogy ne zavarjuk őket: mindig napközben érkezik a szállítmány – mondta Horváth István, az Alfa-Nova Kft. területi igazgatója. Elárulta, a biomasszaerőmű-beruházás előtt hónapokon keresztül tájékoztatták a lakókat, több fórumot is tartottak az építkezésről. Az igazgató hozzátette, a Széchenyi lakótelepen található 5000 lakás fűtésigényének 30 százalékát fedezi a fahulladék-hasznosító kazán, valamint a melegvíz-előállításba is besegít a megújulóenergia-forrású fűtőmű.

Aláírásgyűjtés

Szegeden 15 megawattos erőművet terveznek, így várhatóan napi 5 kamionforduló szükséges a működéséhez. Megírtuk: április 26-án a Fidesz–Jobbik-többségű közgyűlés másodjára is jóváhagyta a biomassza-erőmű megépítését. Az újrókusi városrész szocialista önkormányzati képviselője, Ménesi Imre aláírásokat gyűjt, hogy a közgyűlés tárgyalja újra az erőműépítést.

A szolnoki távfűtőmű udvarán felhalmozott két-három méter magas faaprítékból naponta egyszer feltöltik az automata tüzelőanyag-adagolót. A kazánt számítógép vezérli, a korszerű technológiának köszönhetően a faaprítékot a gázzal közel azonos hatásfokon égetik el. – Ha fenyőt hoznak, az egész környéken fenyőillat terjed – mondta Horváth István. A fahulladék-égetéssel 90 százalékkal csökkent a környezetet terhelő szén-monoxid mennyisége a gázüzemmel összehasonlítva, a kén-dioxid pedig 99 százalékkal. Az építkezéssel a porterhelés is egynyolcadára csökkent a korábbi értéknek. – Ősszel újabb 6 megawattos kazán épül. Az elmúlt három fűtési szezonban csökkent a fűtésre használt hő előállítási ára. A kormány távhőár-befagyasztása miatt viszont nem változott a fűtési számla – magyarázta [namelink name="Horváth István"]. Számításai szerint a biomassza-erőművel 8-10 százalékos díjcsökkenés realizálható.– Se por, se több zaj – mondta [namelink name="Hajdú Beatrix"]. A gyermekét sétáltató anyuka szerint megfelelő tájékoztatást kaptak a biomassza-erőmű építéséről, nem kísérte botrány a beruházást. Több szolnokit is megkérdezzük, változott-e az életük az erőmű megépítése óta: a legtöbben észre sem vették a váltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!