Szeged és környéke

2013.07.09. 23:28

Átugranak Szerbiába cigiért, sörért, kenyérért

Szeged - Tiszaszigetről sokan kerékpároznak át cigarettáért a 4 kilométerre fekvő Gyálára, mert Szerbiában feleannyiba kerül, mint Magyarországon. Ha már ott vannak, hoznak sört is, ami szintén olcsóbb. Kenyeret pedig azért vásárolnak, mert a szerb finomabb, mint a magyar.

Munkatársunktól

A Tiszasziget–Gyála határátkelőhely kedd délelőtt 11 óra körül olyan volt, mint egy westernfilm forgatási helyszíne. Semmi sem mozdult. Magyar és szerb oldalon is komótosan vizsgálták meg az igazolványainkat. A westerndíszlet a 800 lelket számláló Gyálán is kísértett. Kietlen utcák, lepusztult épületek, gondozatlan porták, trágyaszag.

A Tisza Market előtt három hatvan év körüli férfi ült az árnyékban, sörrel a kezében. Hármuknak volt annyi foga, mint nekem. A vegyesboltban azt mondta a tulaj, Nebojsa tört magyarsággal, hogy főként cigarettát és sört vásárolnak a magyarok. Ezzel be is fejezte a társalgást, elfordult, és egy vevőjével kezdett el diskurálni szerbül, aki vélhetően tartozott neki, mert előkerült a kockás füzet nevekkel és összegekkel.

A tiszaszigetiek egyelőre csak ismerkednek a postahivatal épületében nyílt helyi nemzeti trafikkal. Fotó: Schmidt Andrea

A tiszaszigetiek egyelőre csak ismerkednek a postahivatal épületében nyílt helyi nemzeti trafikkal.
Fotó: Schmidt Andrea

– A faluban hárman beszél magyar – közölte a bolt előtt söröző, kétfogú Pera Stankov, aki annyit még el tudott mondani, hogy a tiszaszigetiek főként cigarettát, sört, pálinkát és kenyeret szoktak vásárolni, aztán mennek haza. Amikor fotóriporter kollégám szerette volna megörökíteni az árnyékban söröző társaságot, Nebojsa kirobbant a boltból, és kézzel-lábbal tiltakozott, azt magyarázta, itt semmit sem lehet fotózni a határ miatt. Majd közölte, menjünk a templom melletti M&M Marketbe, ahol biztosan segítenek. Tévedett. Amikor a tulajdonosnő megtudta, hogy újságírók vagyunk, azt hajtogatta, nem mondhat semmit, nem fotózhatunk semmit.

Naponta hányszor 2 doboz?

Naponta 40 szál cigarettát lehet behozni legálisan Szerbiából az érvényben lévő vámszabályok szerint. Szekeres Olga elmondta, a szabályok szerint napi 2 doboz cigarettát lehet behozni, de azt szerinte nem mondja ki a törvény, napi hányszor lehet 2 doboz cigarettát behozni. Amikor megkérdeztük a vámost, mi történik, ha délelőtt, majd délután is behozunk 2 doboz cigarettát, azt válaszolta, ő nem emlékszik mindenkire, aki átlépi a határt.

– Már Újvidékről is voltak itt újságírók, nekik is megmondtam, nem mondhatok semmit – magyarázta a nő, akitől azért annyit megtudtunk, a magyarok nem azért vesznek itt kenyeret, mert olcsóbb, hanem azért, mert finomabb. Átszámoltuk, a legolcsóbb cigaretta 400 forintba kerül, ugyanez a márka nálunk 770 forint. De más ismert cigarettamárkák is 200-300 forinttal olcsóbbak Szerbiában.

– Tiszaszigeten közel 1800-an élnek. A felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság közel harmada dohányzik. Ha ebből indulunk ki, akkor a faluban mintegy hatszázan dohányoznak. Számításunk szerint a hatszáz dohányos egyharmada ott veszi meg a cigarettát, ahol dolgozik – többségük Szegedre jár be –, egyharmada átmegy Szerbiába, ahol olcsóbb a cigi, egyharmada pedig nálunk vásárol. Ebből is látható, nem olyan nagy üzlet egy szerb határ menti kistelepülésen trafikot üzemeltetni – mondta [namelink name="Szekeres Olga"], aki férjével, Kószó Csabával nyert dohányárusítási jogot Tiszaszigeten. A településen egy koncessziót hirdettek. A nemzeti dohánybolt a posta épületében nyílt meg július elsején. A házaspár négy éve közbeszerzési eljáráson szerezte meg a posta üzemeltetési jogát Tiszaszigeten és Újszentivánon.

– Még ismerkednek az emberek a trafikkal, bejönnek, szétnéznek. Július 15-éig hat helyen lehet még cigarettát kapni a faluban, így tapasztalatokról csak augusztusban tudok beszámolni – mondta Szekeres Olga, aki mind a hat nagy dohánygyártó cég termékeit árusítja hétköznap reggel 8-tól délután fél 5-ig, szombaton pedig 8-tól délig. Vasárnap zárva a trafikposta. Egy helybeli férfi lapunknak elmondta, sokan kerékpároznak át Tiszaszigetről a 4 kilométerre fekvő Gyálára cigarettáért. Elmondása szerint ő is szokott Szerbiában cigit venni. Úgy vélte, árulnak olyan márkákat, amelyek vannak olyan jók, mint amilyeneket itthon kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!