Szeged és környéke

2013.08.08. 21:16

Hivataltól hivatalig - út a locsolókocsiig

Szeged - Ismét locsolóautók járják Szeged utcáit. A hivatalok szerint a rendkívüli meleg nem veszélyezteti az emberek életét, így védelmi helyzet sem alakul ki.

Arany T. János

Arra voltunk kíváncsiak, miért nem hűtik Szeged utcáit locsolóautók a rendkívüli kánikulában. [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre annyit mondott, azért, mert még nem kaptak rá utasítást. Az ügyvezető azt javasolta, érdeklődjünk a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáján. Itt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a katasztrófavédelemre vonatkozó jogszabályok változásával a védelmi bizottság elnöke, aki a locsolást elrendelheti, a polgármester helyett a járási hivatal vezetője lett.

A városüzemeltetési iroda illetékese ezért azt kérte, keressük a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatóját, Polner Eörsöt. Mielőtt Varga Mártától, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől választ kaptunk volna kérdésünkre, Makrai László arról tájékoztatta lapunkat, hogy a városházáról időközben megkapták az utasítást, és elindultak a locsolóautók.

A kormányhivatal szóvivőjének elektronikus úton szerkesztőségünknek elküldött válaszából kiderül, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tiszti főorvos az, aki tájékoztatja a lakosságot, ha a napi átlaghőmérséklet bizonyos hőfokot elért, vagy meghaladt.

A katasztrófavédelemről szóló törvény csak akkor tekinti szélsőséges időjárási helyzetnek és kezeli veszélyhelyzetnek a hőséget, ha az emberek életét, anyagi javait vagy a lakosság alapvető ellátását veszélyeztető helyzet is bekövetkezik. Önmagában a hőmérséklet megemelkedése nem idéz elő ilyen körülményt, így védelmi helyzet sem alakul ki.

A településen belüli közutak locsolása, párakapuk létesítése, illetve hideg ivóvíz osztása nem veszélyhelyzet elhárítása céljából történik.

„Ismereteink szerint az ország többi településén a locsolást a városüzemeltetéssel foglalkozó gazdasági társaságok az önkormányzatok mint tulajdonosok felkérésére végzik" – olvasható a kormányhivatal kommunikációs vezetőjének e-mailjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!