Szeged és környéke

2013.09.16. 21:59

A hiba nem az Ön készülékében van - ma áthangolják az adótornyokat

Szeged - Három megyében öt adótornyot hangolnak át ma, köztük a szentesit és a szegedit.

Munkatársunktól

Ma a tévékészülékeken reggel 8 és este 18 óra között nem lesz látható semmilyen műsor az érintett településeken, mivel az adótornyokban erre az időre leáll a sugárzás. Az adásszünet tehát nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set top box hibáját. Az adók az áthangolás után más frekvencián fogják sugározni a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set top boxok) is újra kell hangolni, hogy a megszokott tévécsatornáinkat láthassuk. Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba- vagy tetőantennával, illetve set top boxszal (vagy a digitális adások vételére önmagában alkalmas modern tévékészülékkel) fogják a földi sugárzású digitális adásokat.

44-es csatorna

Digitális minőségben sugároz mától a Vásárhelyi Televízió – hangzott el hétfőn sajtótájékoztatón. [namelink name="Rókus Ákos"], a Vásárhelyi Televíziót üzemeltető Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: azoknak, akik kábeltelevízión nézik az adást, semmi teendőjük nincs, ahogy azoknak sem, akik rendelkeznek digitális adás vételére alkalmas antennával vagy tévékészülékkel. Akiknek analóg szoba- vagy tetőantennájuk, televíziójuk van, csak akkor nézhetik a VTV adását, ha set top boxot vásárolnak, vagy olyan új tévét, amelyben benne van a vevőegység. A digitális átállásra egyébként 4,8 millió forintot nyertek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától. A VTV adása a 44-es csatornán, a 658 Mhz-es frekvencián érhető el.

Az adótornyok áthangolása és újraindítása után a televíziónézőknek újra kell hangolniuk a vételi eszközöket (televízió, set top box), hogy ismét láthassák a tévéműsorokat. A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítaniuk az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható továbbra is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél állami támogatással szerelték be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az Áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében. Ezen kívül a 06-80/38-39- 40-es, ingyenesen hívható zöldszámon is kérhetnek segítséget a nézők.

Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televízió-csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!