Szeged és környéke

2013.10.11. 21:58

Lejárt a hagyományos izzók korszaka

Szeged - A nagyobb energiahatékonyság érdekében megszüntették a hagyományos izzók forgalmazását az EU tagországaiban. Szegeden is egyre nehezebb a megszokott égőket megvásárolni, a nagy üzletek polcain már a drágább, de takarékosabb darabok sorakoznak.

Vida-Szűcs Imre

A hagyományos izzók forgalmazása teljesen megszűnt az Európai Unión belül 2012. szeptember 1-jétől. Elméletileg már csak energiatakarékos fényforrások kerülnek a boltok polcaira. A szabályozás elsősorban a hagyományos izzók alacsony energiahatékonysága miatt született; a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot.

– Az idén a 25 wattos izzót vonják ki, még elvétve található az üzletekben 40 wattos is. Ameddig a nagykereskedésnek van készleten, addig tudjuk adni – mondta egy szegedi villamossági szaküzlet tulajdonosa, [namelink name="Ábrahámné Ocskó Éva"].

Már nem sokáig lehet választani. Illusztráció: Frank Yvette

Már nem sokáig lehet választani.
Illusztráció: Frank Yvette

Színházi fények

– Megpróbáljuk a régi izzókat beszerezni, mert még mindig jóval olcsóbbak, mint a halogének. Bizonyos boltokban, amelyek nem erre szakosodtak, még megtalálhatók a hagyományosak. Raktározunk egy kicsit – hallottuk Krizsán Istvántól, a Szegedi Nemzeti Színház műszaki igazgatójától. A teátrumban a 40 és a 60 wattosból fogy a legtöbb. Fontos, hogy ezek szabályozhatók, illetve 220 volt váltó- és egyenáramhoz is alkalmasak legyenek.

– A megszokottakat felváltják a halogén izzók. Egy „D" energiaosztályba tartozó, kétezer üzemórás darab, amely 28 wattot fogyaszt, és 35 wattot ad le, 350 forintba kerül. A hagyományos után ez a legolcsóbb kategória, olyan helyen célszerű használni, ahol sűrűn kapcsolgatják a villanyt, például lépcsőházakban – mutatta Ábrahámné. Úgy tudja, a sütőkbe, hűtőszekrényekbe való kicsi gömbizzókat továbbra is gyártják. Az energiatakarékosakról pedig tudni kell, hogy sem fényerő-szabályozásra, sem sűrű kapcsolgatásra nem alkalmasak – akad kivétel, csak jóval drágábban.

Az egyik országos műszaki áruházlánc szegedi áruházában tavasszal fogyott el a hagyományos izzók készlete. – Az átállás idején sokan keresték a hagyományos izzókat, ez az érdeklődés mára jelentősen csökkent. Szaktanácsadóinkat leginkább azzal keresik meg, hogy az új típusú izzókból milyet érdemes vásárolniuk, melyik felel meg leginkább a korábbi technológiával készült villanykörték teljesítményének. A korábban legtöbbet eladott 40 watt teljesítményű izzókat helyettesítő, mai halogén technológiás körték ára 500 forinttól indul, és elérheti az 1500-2000 forintot. A legújabb és legkisebb energiafogyasztású LED- izzók ára pedig 2500 forinttól indul, és elérheti a 10 ezer forintot is – összegzett Sánta Károly ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!