Szeged és környéke

2013.11.29. 21:15

Táplál és gyógyít a szegedi paprika

Szeged - A szegedi paprika nyomában címmel rendeztek konferenciát tegnap az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban. A rendezvény célja a szegedi fűszerpaprika-nemesítés legújabb eredményeinek és a termesztés aktuális problémáinak megvitatása volt.

Munkatársunktól

Táplálni, táplálkozni és gyógyítani – ezekkel a szavakkal foglalta össze a ferences szerzetesek által meghonosított fűszernövény lényegét [namelink name="Kiss Didák"], a kolostor házfőnöke. Mint mondta, a ferencesek tudták, hogy milyen jótékony hatása van a paprikának, és használták is a gyógyászatban.

Paprikamustra a ferenceseknél. Fotó: Frank Yvette

Paprikamustra a ferenceseknél. Fotó: Frank Yvette

– Szeged környékén az 1930-as években, a nagy gazdasági válság idején csúcson járt a paprikatermelés, több mint 4000 hektáron termelték, az egyik legbiztosabb megélhetést adta. A válságos években is csak Amerikába 2000 tonna paprikát exportáltunk, ma összesen nem terem ennyi Magyarországon – fogalmazott a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón [namelink name="Somogyi György"], a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Élelmiszerfeldolgozó és -forgalmazó Szakosztályának vezetője.

Paprikamustra a ferenceseknél. Fotó: Frank Yvette

Paprikamustra a ferenceseknél. Fotó: Frank Yvette
A rendezvényen – ahol [namelink name="Böjte Csaba"], a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is köszöntötte a megjelenteket, és részt vett [namelink name="Győrffy Balázs"], a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke is – [namelink name="Czerván György"] agrárgazdaságért felelős államtitkár tartott előadást. A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen Magyarországon, amelyhez megfelelő keretet biztosít az elfogadás előtt álló zöldség-gyümölcs ágazati stratégia – mondta. A legfontosabb teendők között említette a kutatás korszerű feltételrendszerének megteremtését, az alkalmazott technológia és a gépi betakarítás műszaki hátterének fejlesztését, új fajták bevezetésének és a feldolgozás minőségjavító módszereinek támogatását. A 2014–2020 közötti új uniós költségvetési időszakban minden lehetséges támogatást, pályázati forrást megnyit a kormányzat a kertészettel foglalkozó gazdák és vállalkozások előtt – hangsúlyozta Czerván György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!