Szeged és környéke

2014.02.12. 13:57

A nagy vödrösnarancs-pakoló teszt! Mit gondol, nyertünk?

Nem politika, hanem tényleg kipróbáltuk, nyerünk-e, ha púposra rakjuk a narancsos vödröt a boltban.

Delmagyar.hu

a vödrös narancs pakolásához stratégia kell

A vödrös narancs pakolásához stratégia kell!Ön is egyensúlyozott már gúlásan megrakott vödrös naranccsal a kasszáig? Gurultak a narancsai a lábak között? Akkor megérti, miért mértük meg, igaz-e a feltételezés, hogy potyanarancshoz lehet jutni, ha nagyon telerakjuk a vödröt. Egyáltalán: mennyire kell telerakni ahhoz, hogy éppen annyit vásároljunk, amennyit a bolt számít.

A vödrös narancs lényege, hogy amennyi narancsot a vödörben el tudunk juttatni a kasszához, annyit kapunk meg egységáron. A Facebookon - hol másutt - tavaly gyorsan terjedt, hogy a vödrös narancs átverés, mert nem is lehet annyi narancsot pakolni a vödörbe (5,3 kilót), amennyit a bolt akkor megadott. Mi a Spar mostani akcióját próbáltuk ki; a vödörbe az üzletlánc szerint 5 kilogramm körüli narancs fér.

Lássuk, mi fér bele!

A vödrös narancs igazi lélektani húzás! Nyeréssel kecsegtet, mint egy svédasztalos ebéd, és még kihívás is, mint egy ügyességi vetélkedő zsákbanfutó száma.

Az ember egykettőre rájön, hogy a vödrös narancs pakolásához stratégia kell. A vödör ugyebár egyre szélesedik, alulra tehát kisebb narancsokat kell tenni. Bennünk meg épp a pakolás kezdetén buzog legjobban a vágy, hogy termetes narancsokat válasszunk, és így biztosítsuk be sikerünket! Ez azonban tévút, a legszebb narancsok jókora, kitölthetetlen űrt hagynának a vödör alján. A legnagyobbak a legtetejére valók, ezekből lesz nyertes építményünk gúlája. Amikor pedig a csúcsán elhelyeztük a legutolsót, a legnagyobbat, ami nem gurult le, azt gondoljuk, nyertünk, egészen biztosan több narancsot tettünk a vödörbe, mint amennyit a bolt számolt.

Pedig, dehogyis nyertünk még! Ott állunk megrakott vödrünkkel, és indulni kellene, a vödör billeg, a gúla bizonytalan, letesszük.

A szerzés természete

Választhatunk, hogy csatlakozunk-e méltóságvesztett társainkhoz, akik a pénztár felé ügyetlenkednek, vagy visszatesszük a legszebb narancsot a tetejéről, és máris vesztesnek érezzük magunkat. Az ügyesebbek úgy döntenek, inkább kosárba halmozzák a narancsot, és majd a pénztár előtt építik a gúlát. Nekik a mögöttük álldogálók tekintetét kell elviselniük, amely, minél tovább tart a statikai kísérlet, annál türelmetlenebb, mert vesztegel a sor.

A pénztáros hölgy viszont jócskán bővíti amúgy sem szegényes tapasztalatait a szerzés természetéről. Egy-egy narancs gurul, de nem illik lestoppolni, mégiscsak élelem, pedig lábra jön. Leszámítva azt az esetet, amikor a vevő szeletekre vágja a narancsot, és úgy teszi vödörbe (aminek tiltására nincs figyelmeztetés), a módszerünknél jobb pakolási módot nem láttunk.

A sikeres erőpróba végén azután úgy visszük a vödrös narancsot, mint aki tutira nyert.

Mérlegelés, eredményhirdetés

Otthon. A győzelem, úgy érezzük, nem kétséges, de a mértékét még ellenőrizni kell. Mi valami elsöprőt tippelnénk, legalább fél kiló pluszt, vagyis azt, hogy ennyivel tudtuk túlpakolni az áruház 5 kilós vödrét.

Elő a mérleget, rá a vödröt, újra gúlába pakolni, a mérleg inog, és lustán megáll az 5,3 kilónál. 

Eredmény: a bolt becslése korrekt volt, a vödörbe valóban befért 5 kiló narancs, minden tudományos módszer nélkül is.  A tavalyi zúgolódás viszont érthető volt, hiszen 5,3 kilót csak maximális ügyességgel lehetett kihozni. Mivel a passzírozást leszámítva más módon aligha lehet több narancsot tenni a vödörbe, elmondhatjuk, hogy körülbelül 30 dekányi, vagyis 3-4 darab narancs nyerhető meg kellő igyekezettel, és személyiségtől függően csorbult méltósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!