Szeged és környéke

2014.02.23. 22:20

Hogyan foszthatom meg örökségétől a lányom?

Szeged - Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre. <br>

Munkatársunktól

– A lányom nyolc éve nem tartja velem a kapcsolatot. Legutóbb kölcsönkérni jött, természetesen adtam neki. Azt viszont nem szeretném, ha örökölné a lakásomat. Hogyan foszthatom meg a végrendeletemben örökségétől a lányom? És hogyan jelenthetem ki a lakásomból? – kérdezte szegedi nyugdíjas olvasónk.

A szakember elmondta: más a végrendeletben a törvényes örökségből való kizárás, és más a kitagadás. Az, hogy nem tartják a kapcsolatot, nem kitagadási ok. Jelen esetben a törvényes örökség felére, vagyis a köteles részre mindenképpen jogosult a gyermek. Hiába írja le az örökhagyó, hogy a gyermek ne örököljön, ő a köteles rész iránti igényét előterjesztheti a hagyatéki eljárásban. A törvény felsorolja, hogy mikor lehet eredménnyel kitagadni valakit (például ha az örökhagyó életére tör, vagy az örökhagyó közvetlen hozzátartozójának sérelmére követ el bűncselekményt). Kijelenteni viszont a végrendelettől függetlenül ki lehet a gyermeket az utolsó közös lakásból közigazgatási úton. Az okmányirodában meg kell ejteni a kényszerkijelentkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!