Szeged és környéke

2014.03.28. 22:01

Már 162 ezren sem laknak Szegeden

Szeged - Szeged lakossága 2010-ben meg haladta a 170 ezer főt, 2013. január 1-jén azonban 162 ezer alá esett a lélekszám. Csongrád megyében szinte az összes település fogyatkozik – akárcsak az ország.

Fekete Klára

– Ebben a 9 lakásos társasházban most 3 lakás üres, az egyiket már egy éve újítgatja az új tulajdonosa, de még nem lakik itt, a másik kettőből külföldre költöztek, a kulcsokat nálam hagyták – magyarázta a közös képviselő. – Nem adták ki albérlőnek, nem akarnak idegenekkel vesződni, ráadásul egy évben párszor haza is jönnek.

 Népszámlálás: más eredmény

A 2011-es népszámlálás szerint Szegeden 2011. október 1-jén 168 ezer 48-an éltek. Azért, mert nem a „bejelentettséget" vették alapul, hanem mindenkit összeírtak, akit az adott pillanatban Szegeden találtak. Köztük lehettek azok az egyetemisták is, akik még ideiglenesen se voltak a városban bejelentve, de életvitelszerűen itt éltek.

A közös képviselő saját felsővárosi lakásának erkélyéről megmutatta, a környéken nemcsak a lakások, sok ház is üres. – A kétszintesből ott szemben egy egész 4 tagú család Hollandiába ment évekkel ezelőtt, még az ünnepekre se utaznak haza. November végén jön valaki, aki bekapcsolja az ablakokban a karácsonyi dekorációt, hogy úgy tűnjön, nem áll üresen.

Magyarország népessége folyamatosan csökken, miért lenne ez alól kivétel Szeged és a többi Csongrád megyei település? – Itt is kevesebb gyerek születik, mint ahányan meghalnak, a Budapestre, más megyékbe, külföldre elvándorlókat pedig nem pótolják azok, akik Romániából és Szerbiából költöznek át, ez a 2000-es években még nem így volt – mondta [namelink name="Klonkai László"] közgazdász, demográfus. – Régen az az egyetemista, aki Szegeden végzett, és megszerette a várost, itt maradt, ma azonban elmegy, mert nem kap munkát.

Fotó: DM/DV

Fotó: DM/DV

 Ideiglenes lakcím

Mi történik, ha az egyetemista tartózkodási helye – ez az ideiglenes lakcím mostani elnevezése – Szeged, de végzés után elmegy? Ő élete végéig szegedi lakos marad? – 5 évig él egy ilyen lakcím, amelynek a határideje szerepel a lakcímkártyán, ha lejár, a számítógép automatikusan törli – válaszolta [namelink name="Kaprinayné Rádi Gizella"], a szegedi polgármesteri hivatal osztályvezetője.

A KSH adatai szerint Szeged lakossága 2010-ben elérte a csúcsot, a 170 ezer 285 főt, 2012 végére, 2013 elejére azonban már 161 ezer 837-re csökkent. Vásárhelyen 2010-ben 47 ezer 19-en, 2012 végén 45 ezer 700-an éltek. Az összes város fogyatkozik, Mindszentet és Kisteleket leszámítva. A Szeged környéki „slágertelepülések" közül Domaszék, Deszk és Algyő is fogyókúrázik: Domaszék viszonylag tartja magát, de Algyő és Deszk 3 év alatt 160–180 lakóját veszítette el.

Hogyan számol a KSH? A honlapjukon olvasható információk szerint a „bejelentettséget" veszik alapul: összeadják az állandó és az ideiglenes lakcímmel rendelkezők számát. Az állandó lakosoknál azonban feltétel, hogy másutt ne legyenek bejelentve. Ha a külföldön dolgozók nálunk állandó lakosok, akkor valójában még ennyien se vagyunk.

A Szegedi Tudományegyetemre a 2013–2014-es tanév első félévében 23 ezer 692-en jártak. A legendás 30 ezer körüli hallgatói létszám is már a múlté: az interneten utoljára 2007-ből bukkantunk ilyen számra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!