Szeged és környéke

2014.03.30. 22:05

˝Se szemétdomb, se kupleráj nem vagyunk˝

Szeged - Megoldatlan problémák tornyosulnak a Mars tér 1–3. lakói előtt. Az a fő bajuk, hogy nem értenek szót a házkezelő IKV-val. A társaság szerint megteszik, amit lehet.

Dombai Tünde

– Tarthatatlan állapotok uralkodnak nálunk. Egy második emeleti lakás használói szeméttelepnek, kocsmának nézik a lépcsőházat, sőt a múltkor ott szexeltek. Pedig se szemétdomb, se kupleráj nem vagyunk. A többség fél, nem mer szólni. Az IKV-nak hiába írtunk. Pár éve aláírást gyűjtöttünk egy rendkívüli lakógyűlésért, azóta várjuk a választ. Ha éves tájékoztatót tartanak, akkor a Deák Ferenc utcába kell menni kora délután, az nekünk túl messze és túl korán van – ez néhány abból a panaszáradatból, amelyet a Mars tér 1–3. szám alatti társasház nyolc lakója zúdított ránk a minap. Listát írtunk a problémáikról.

Szóba került a nagyon eltérő közös költség, a piszkos függőfolyosó, az elhanyagolt lépcsőház, a rossz kapucsengő, az udvarra vezetett talajvíz, a közös helyiségek, az ingyenparkolónak használt udvar. [namelink name="Gellér Edina"] a közös hulladékkonténereket mutatta meg, amelyek naponta megtelnek, mert a környék odahordja a szemetét. [namelink name="Bodoni Károly"] a nagykörúti tűzfalra panaszkodott, amit korábban a reklámtáblák felszerelésekor tettek tönkre.

A közös hulladékkonténerek  naponta megtelnek – mutatja Gellér Edina, mert a környékről is odahordják a szemetet. Fotó: Karnok Csaba

A közös hulladékkonténerek naponta megtelnek – mutatja Gellér Edina, mert a környékről is odahordják a szemetet. Fotó: Karnok Csaba
Az is kiderült, hogy a lakók tájékozatlanok a jogaikról. Nem tudják például, hogy az övék a társasház, amelyben 43 százalékkal tulajdonos a város.

Azzal sincsenek mind tisztában, hogy van házgondnok, akihez a kéréseikkel fordulhatnak. A Mars téri buszpályaudvarra néző 54 lakásos házban az üzletek és 3 lakás a városé, a többi magántulajdon. A házkezelő 14 éve az IKV.

A kérdéssort továbbítottuk az IKV Zrt.-nek. [namelink name="Nagy Ferenc"] elnök-vezérigazgató azt válaszolta: nem tudnak a tulajdonosok aláírásgyűjtéséről, sem a lakógyűlés kezdeményezéséről, sem arról, hogy gond a 15 órás kezdés. Megoldható, hogy a közgyűlés később legyen. A közös költség egyrészt a vízdíj miatt különböző, aszerint, van-e a tulajdonosnak vízórája.

A hulladékszállítási díj is befolyásolja, mert az lehet teljes összegű, nyugdíjas kedvezményes és szüneteltethető. A problémás lakók kihelyezésére a lakás tulajdonosa jogi eljárást indított, a rendőrségen is feljelentést tett, az eljárás folyamatban van. A lakók a rendőrségnek jelezhetik, ha valakinek a magatartása sérti a többieket. A talajvizet csak az udvari csatornarendszerbe lehet vezetni, más megoldás nincs; ha patkányok tűnnek fel, azokat irtják. A lépcsőházat és a folyosókat a gondnokság takarítja, ellenőrzi.

A kisebbségi tulajdonos is rendelkezhet

Lakógyűlést a tulajdoni hányad 10 százalékát képviselő lakó kérésére 30 napon belül össze kell hívni, ha írásban az ok és a határozati javaslat megjelölésével kérik. Ha ez nem történik meg, 15 napon belül a számvizsgáló bizottság vagy a tulajdonostársak is összehívhatják. Február 1-jétől a közös képviselők felett a jegyző látja el a törvényességi felügyeletet, hozzá lehet fordulni panasszal. A ház mögötti területről [namelink name="Kósa János"], a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa elmondta: pár éve a közgyűlés döntésével a környezetgazdálkodástól az IKV kezelésébe került át. A behajtást lehetne IKV-engedélyhez kötni és beléptető rendszert felszerelni.

A ház karbantartásáról a cégvezető azt írta: a közelmúltban cserélték a balesetveszélyes függőfolyosó-korlátokat és a betonlapokat, mázolták a függőfolyosó vasszerkezetét 2,5 millióért, illetve a lapostetőt javíttatták 8 millióért. Ez csökkentette a ház pénzét, jelenleg nagyjából 2,5 milliós tartaléka van.

A karbantartást és felújítást a tulajdonosok igényei szerint rendelik meg, árajánlatok alapján. Ha lesz rávaló, felújíttatják a homlokzatot. A mostani reklámokat a nagykörút felől alpinista módszerrel cserélik, így a ház nem rongálódik. A kaputelefont rendszeresen javítják, ezt a lakók és a házgondnok kérheti. A Párizsi körút 29. és a Mars tér 1–3. szám alatti összesen 178 lakásnak 2 közös hulladékgyűjtő konténere van, közterületen. Kérték a lakók az edények lezárását, mások ellenezték – döntés nem született. Az ellenőrzés a környezetgazdálkodás hatásköre.

A mosókonyha, szárító és vécé közös használatú, most a házgondnok takarítóeszközei, homok, szóróanyag van benne, nála is van a kulcsa. Bármelyik tulajdonostárs használhatja. A közös kerékpártároló sincs kiadva, azt is használhatják a lakók. Az első emeleti kerékpártárolóra nem volt panasz, de ha igény van rá, áthelyezhető. A pincekulcs is a gondnoknál van, a tetőkulcsot élet- és balesetvédelmi okokból nem adják oda a lakóknak, de ha kell, el lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!