Szeged és környéke

2014.03.05. 20:49

Stadler is félbeszakította a büntetését

Szeged - Tavaly 958 alkalommal terjesztettek elő büntetés-félbeszakítás iránti kérelmet a fogvatartottak a hazai börtönökben, amit 194 esetben engedélyeztek. Ilyen kérvényt nyújtott be a hajdani akasztói milliárdos, Stadler József is, aki büntetését a szegedi Csillag börtönben kezdte meg, de egészsége az elmúlt hetekben erősen megrendült – a napokban helyt adtak kérelmének, így hazamehetett. <br>

Kiss Gábor Gergő

Kiengedték a börtönből Stadler Józsefet: a juhászból lett dúsgazdag üzletember a közelmúltban kérvényezte büntetés-félbeszakítását egyre romló egészségi állapota miatt.

Stadler Józsefet – ahogy megírtuk – adócsalás, magánokirat-hamisítás és egyéb bűncselekmények miatt 2011 novemberében jogerősen 4 év 10 hónap börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla. A vállalkozó már ezen a tárgyaláson sem tudott megjelenni, a dunaújvárosi kórházban feküdt magas vérnyomása és cukorbetegsége miatt. A vállalkozó végül december elején önként bevonult a kecskeméti börtönbe, ahonnan néhány nappal később a szegedi Csillag börtönbe szállították át. Az akkor 60 éves férfi a börtön falai között lapunknak adott interjúban is azt mondta, hogy sok gond van a folyton ingadozó cukrával, amit hiába kezelnek a börtönben, teljesen egészséges ember már sosem lesz belőle.

Stadler József a szegedi Csillagban 2011 decemberében. Fotó: Karnok Csaba

Stadler József a szegedi Csillagban 2011 decemberében. Fotó: Karnok Csaba

Elhalasztható a bevonulás

Ha a szabadságvesztés hátralévő része két évnél rövidebb, az elítélt kérelmére, fontos okból, különösen az elítélt személyi vagy családi körülményeire való tekintettel, legfeljebb három hónapra halasztást engedélyezhet a bíróság tanácsának elnöke. Ennél hosszabb halasztást is engedélyezhet, ha az elítélt betegsége az életét közvetlenül veszélyezteti, és ezt igazságügyi orvosszakértői szakvélemény és a BVOP egészségügyi szolgálata vezetőjének nyilatkozata alátámasztja. – Hivatalból kell elhalasztani a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését annak a nőnek az esetében, aki a tizenkettedik hetet meghaladó terhes, legfeljebb a szülés várható idejét követő hatodik hónap végéig, vagy ha hat hónaposnál fiatalabb gyermekét gondozza. Nincs helye az elhalasztásnak, ha az súlyosan veszélyeztetné a közbiztonságot vagy a közrendet, illetve ha az elítélt szökésétől vagy elrejtőzésétől kell tartani – tájékoztatott a BVOP.

A vállalkozó állapota az utóbbi hetekben kezdett el rohamosan romlani, előbb a tököli rabkórházba, majd civil kórházba kellett szállítani. Stadler ekkor nyújtotta be kérvényét, amit a napokban engedélyeztek, így hazament az édesanyjához.

– A szabadságvesztés félbeszakítása kérelemre, hivatalból, illetve közérdekből történhet. Kérelmet a fogvatartott, annak hozzátartozója vagy jogi képviselője nyújthat be, hivatalból, illetve közérdekből pedig a büntetés-végrehajtás kezdeményezheti a félbeszakítást. Az elítélt közvetlen hozzátartozójának súlyos, életveszélyes betegsége vagy temetése miatt, illetve más, indokolt személyes vagy családi okból nyújthatja be kérelmét, amelyet egészségügyi, illetve egyéb hivatalos dokumentumokkal köteles igazolni. A kérelem benyújtásától számított 30 napon belül kell döntést hozni – tájékoztatta lapunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztálya. A büntetés-félbeszakítást tíz napig a fogva tartó intézet parancsnoka engedélyezheti, három hónapig az országos parancsnok, kivéve az öt évet meghaladó szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak esetében, mert náluk legfeljebb harminc napot engedélyezhet a parancsnok. – Tavaly 958 alkalommal terjesztettek elő büntetés-félbeszakítás iránti kérelmet, amit 194 esetben engedélyeztek is. Hivatalból 34 esetben került sor büntetés-félbeszakításra – közölte a BVOP sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!