Szeged és környéke

2014.04.11. 22:30

Szigorúan ellenőrzött tankönyvrendelés

Szeged - A szakmaiságot és a gyerekek szempontját hiányolják az iskolaigazgatók a leszabályozott tankönyvlistából. Két nagy kiadó államosításával a legnagyobb szegedi a pálya szélére szorul.

Dombai Tünde

Két hónapos késéssel csütörtökön megjelent a tankönyvlista, az iskoláknak április végéig kell a rendeléseiket eljuttatniuk az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez (Kello), ami a terjesztésért felel.

A szűk határidő csak az egyik baj, emellett szűkültek a lehetőségek is. Az állami intézmények az eligazítást is megkapták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK), hogy mely kiadványokból választhatnak.

Az is változást hoz a rendszerben, hogy egy hete jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma: az állam megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót, a korábbi Nemzeti Tankönyvkiadót.

[namelink name="Hoffmann Rózsa"] leköszönő köznevelési államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: az állam sokkal nagyobb felelősséget visel a tankönyvellátásban és -előállításban. Kevesebb, de garantáltan jó minőségű könyvből tudnak választani az iskolák, és jóval olcsóbbak lesznek a kiadványok.

 Hol a gyerek?

Általános iskolák igazgatói név nélkül elmondták: a tanári munkaközösségek most nézik át a listákat. A fizetős könyvcsomagokról a jövő héten értesítik a szülőket, csak a jóváhagyásukkal rendelnek. Az összesítésből derül ki, tartani tudják-e a megszabott pénzkeretet, és még a KLIK bólintása is kell. Úgy látják, valamivel olcsóbbak lesznek a könyvek, de nem sokkal. A legolcsóbb tankönyvek szerintük nyomdai áron szerepelnek, ezekbe nem férhet bele lektorálási, szerkesztési és szerzői díj, irodalmi művek szerzői jogdíja, raktározási költség. Ezekhez, úgy vélik, később kell majd állami támogatás. A mozaikos könyvek kapcsán hozzátették: vagy a mozaikos könyveket választják, ahogy eddig, vagy beadják a derekukat, és elfogadtatják a szülőkkel azt, amit rendelni lehet. Úgy vélik, pénzt, piacot mérlegeltek, de a gyerekek érdekeit nem vették tekintetbe a tankönyvpiac átalakításakor.

Az általános iskolások felmenő rendszerben ingyen kapják, vagyis most szeptemberben az elsősök és másodikosok, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekek könyvei lesznek térítésmentesek.

[namelink name="Hegedűs István"] miniszteri biztos hozzátette, évente 15 milliárd forintba kerülnek a tankönyvek, ebből az állam 8,5 milliárdot áll, 6,5 milliárdot a családok, utóbbi összeget akarják a harmadára csökkenteni. A felsőbb évfolyamok könyveinek ára akár 10–70 százalékkal csökken. Az a cél, hogy az árak közelítsenek az előállítási költségekhez.

A tankönyvkiadás államosításával az állami iskolák lehetőségeit korlátozzák a tankönyvválasztásban, az egyházi és az alapítványi intézmények szabadsága megmarad. Ez nyilvánvalóan azt eredményezi, hogy borul a tankönyvkiadók piaca is. Eddig a legnagyobb, 28-30 százalékos része a szegedi Mozaik Kiadónak volt, 26-27 százalékkal második helyen állt a Nemzedékek Tudása, harmadik az Apáczai Kiadó volt 18-20 százalékkal. Az első három tehát lefedte a piac háromnegyedét.

A mostani KLIK-ajánlásban a két állami kiadó kiadványai kerültek túlsúlyba. A szegedi magánkiadó könyvei is előfordulnak még; ötödikben és hatodikban az erkölcstan, hetedikben és nyolcadikban a fizika, kémia, földrajz, biológia. Noha kilencedikben nem, tizedikben és tizenegyedikben a matematika rendelhető tőlük is.

Akad a munkafüzetek között is mozaikos, de hozzá a tankönyv más kiadótól származik. Alsó tagozaton szinte kizárólag csak apáczais könyveket találni. A feladatgyűjteményeknél sem érvényesül a felmenő rendszerű tankönyvajánlás. A tankönyvárakat eddig sem engedte a rendszer szabadjára.

2001 óta a minisztérium szabja meg az árplafont, tehát még olcsóbbá tenni akár minisztériumi rendelettel is lehetett volna a könyveket. Találni a könyvlistán olcsó, 200-300 forintos kísérleti tankönyveket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől.

A Mozaik Kiadó vezetőjét kerestük, de nem értük el. Korábbi nyilatkozataikból feltételezhető, hogy ha szükséges, a cég a másik lábára áll át, és nagy erőkkel fejleszti tovább a nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó digitális tananyagait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!