Szeged és környéke

2014.05.05. 23:12

Hatósági engedély olajoshordókra

Szeged - A parthasználati díj mellett a mólók vizsgáztatásáért is pénzt követel a tulajdonosoktól a hatóság – állítják a Tisza-parti üdülőtulajdonosok. A hatóság szakembere azt mondta, a minisztériumi rendelet 2002 óta érvényben van.

Arany T. János

– Az a nyugdíjas, aki két olajoshordóra rátett egy deszkát, hogy kiüljön pecázni, nem örül annak, ha 80 ezer forintot kell fizetnie a hatósági engedélyeztetésért – mondta hétfőn a szegedi Sárgán egy kertjében söprögető férfi.

Néhány Tisza-parti üdülőtulajdonos azért kereste meg szerkesztőségünket, mert felháborítónak tartja a megemelt vizsgadíjat. A part menti üdülők tulajdonosai évente, méterenként 1500 forintot fizetnek az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak a parthasználatért. Szeged belterületén közel 300 ilyen ingatlan van.

A Szeged feletti részen, a tápéi, a Tiszavirág és a Sárga üdülőtelepen sok kisebb úszómű áll, a nagyobbak pedig a belvárosi szakaszon találhatók. Most azonban – állítják a kisebb mólók, úszóművek tulajdonosai – a vizsgáztatásért is komoly összeget kell fizetniük a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak.

A parthasználati díj mellett 80 ezer forintja mehet rá annak, aki összeeszkábált molóját meg akarja tartani. Fotó: Schmidt Andrea

A parthasználati díj mellett 80 ezer forintja mehet rá annak, aki összeeszkábált molóját meg akarja tartani. Fotó: Schmidt Andrea
Az ügyet jól ismerő egyik érintett azt mondta, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete 2002 óta érvényben van. A kis stégek azóta engedélykötelesek, de a szakember szerint a tulajdonosok többsége nem tett semmit.

– Az úszóművek tulajdonosai csak az utóbbi időben szembesülnek azzal, hogy úszóműveik működtetése csak hajózási hatósági engedély alapján lehetséges, nem elég, ha a területileg illetékes vízügyi igazgatósággal mederhasználati szerződést kötnek – magyarázta [namelink name="Magyar Levente"], kikötői szakterületi koordinátor, a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajózási főosztályának munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!