Szeged és környéke

2014.05.12. 18:53

Nincs késésben a szegedi szuperlézer

Szeged - A múlt héten megítélt 111 millió euró támogatás mellé újabb 100 millió eurót kaphat a szegedi szuperlézerprojekt. Rendkívüli sajtótájékoztatón hangsúlyozták hétfőn: "se a cseh, se a román projekthez képest nem vagyunk lemaradva".

Munkatársunktól

– A teljes első projektrész finanszírozása biztosítottá vált, 111 millió eurót hagyott jóvá múlt héten az Európai Bizottság – mondta hétfőn [namelink name="Csepreghy Nándor"], a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a szegedi szuperlézerről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban 700 milliárd forint jut az innovációra. – Az itt élő tudományos embereket is megnyugtatom, a 700 milliárd forintból jut a kutatóknak – mondta a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor hangsúlyozta, „se a cseh, se a román projekthez képest nem vagyunk lemaradva".

– A lézerközpont hatalmas beruházás, de akkor lesz valóban Magyarország, a város, a régió sikere, ha az itt születő tudományos eredményekből egyre több, a gyakorlati életben hasznosítható technológia születik – tette hozzá.

[namelink name="Lehrner Lóránt"], az ELI-HU Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, a múlt héten megítélt 111 millió euró mellé a második fázisra további 100 millió euró támogatást várnak. – Hosszas jogi előkészítés után április 3-án sikerült aláírni a kivitelezési szerződést. Jelenleg a résfalazás folyik, a cölöpfúró gépeket már kiszállították. 820 cölöpöt, 20-40 méter mélyen fúrnak le, így biztosítjuk az épület rezgésmentességét – mondta az igazgató.

Lehrner Lóránt arra is kitért, hogy 2016 elején indul az építkezés második szakasza, a parkolók, záportározók kialakítása. – A kísérleti egység épülete egy önálló területen helyezkedik el, a helyszín kiválasztásánál a rezgésvédelmi szempontokat tartottuk szem előtt, a cölöpözésen túl az altalajra parafa burkolat kerül. Elindult a 7,5 milliárd forint értékű lézerberendezések közbeszerzése, júniusban meg is lehet az eredmény – mondta Lehrner Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!