Szeged és környéke

2014.06.13. 20:50

Anyagiakról kérdeztek szegedi alsósokat

Szeged - Alsó tagozatos kisiskolásokat kérdeztek arról egy kérdőívben Szegeden, hogy hány telefon, számítógép és könyv van a családjukban, hány évesek a szüleik, és mi a legmagasabb iskolai végzettségük. A szülők felháborodtak ezen. Az iskola szerint semmi törvénytelen nem történt.

Szabó C. Szilárd

– Kedden kitöltettek a harmadikos gyermekemmel egy online kérdőívet az iskolában, amelyben elmondása szerint arról is kérdezték, hogy hány telefon és számítógép van a családban. Szerintem ez nem etikus dolog. Több szülővel is beszéltem, akik szintén felháborodtak azon, hogy a család anyagi helyzetéről kérdezték a hét-tíz éves gyerekeket – mondta lapunknak egy szülő, aki kérte nevének titokban tartását. Úgy vélte, tájékoztathatta volna az iskola a szülőket a kérdőívről, még akkor is, ha anonim volt a felmérés. A szülő úgy tudja a gyermekétől, hogy a nevét nem kellett leírnia, csak a nevéhez tartozó négy számjegyű kódot.

– Semmi törvénytelen dolog nem történt – mondta érdeklődésünkre [namelink name="Kissné Gera Ágnes"]. A Szegedi Arany János Általános Iskola igazgatója elmondta, a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja végzett olvasás-szövegértési felmérést az 1–4. osztályos diákok körében, amelynek a kérdőív is része volt.

– Az első és második osztályosok hazavihették, a harmadikosok és negyedikesek pedig online az iskolában töltötték ki a kérdőívet, amely anonim volt. A négy számjegyű kód nincs személyhez kötve – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint csupán arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a gyermek családi környezete milyen mértékben befolyásolja az olvasását.

A három hónapja tartó felmérést csak az Arany János iskolában végezte el az egyetem. A kérdőívet mintegy 350 alsó tagozatos diák töltötte ki. Az igazgató megmutatta lapunknak a kérdőívet, amelyben 18 kérdés szerepel. Köztük olyanok, hogy „hány évig jártál óvodába", „mi a szüleid legmagasabb iskolai végzettsége", „hány évesek a szüleid", „hány könyvetek van otthon", „hány darab mobiltelefon, számítógép (laptop, tablet) van a családotokban", „van-e otthon internetkapcsolatotok" és „mióta használsz számítógépet".

Kissné Gera Ágnes elmondta, a felső tagozatos diákok kompetenciaméréseinél is van kérdőív, hiszen az ma már elengedhetetlen része a tudományos kutatásoknak. Ugyanakkor azt megjegyezte, ha most indulna az alsósok olvasás-szövegértési felmérése, előzetesen tájékoztatná a szülőket a kérdőívről. Legközelebb így tesz, ha lesz ilyen kutatás az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!