Szeged és környéke

2014.07.28. 23:17

Valakiben félelmet keltenek a Petőfitelepen dolgozó elítéltek

Szeged - Nagyfán büntetésüket töltő elítéltek dolgoznak néhány napja Petőfitelepen, minden mozdulatukat börtönőr kíséri. Van, akiben félelmet kelt a jelenlétük, de a többség örül, hogy munkájukkal szebbé teszik a környéket.

Kiss Gábor Gergő

A petőfitelepi Gábor Áron utca és Göndör sor sarkánál, az óvodával szemben, a Csillag térre vezető út mentén a fűben mindennap egy csapat ember jelenik meg. Ezen a területen leraktak egy kék színű konténert, víztartályt, mobil vécét. A csapatot őrök kísérik, felügyelik minden lépésüket. Busz hozza-viszi őket. Félelmet keltenek az itt élő emberekben és a pár méterre lévő óvodában. Kik lehetnek? – kérdezte lapunktól [namelink name="Ótott K. Zoltán"].

Hétfő reggel is itt gyülekezett tíz férfi, egy őr – büntetés-végrehajtás feliratú pólóban – felügyelt rájuk. Az óvodában elmondták, hogy nyári szünet van, mindössze 30-40 gyereket visznek szüleik az intézménybe, közülük senki nem jelezte, hogy gondja lenne az őrzött férfiakkal, akik a nap nagy részét nem is az óvodával szemközti területen, hanem a környező utcákban töltik, így nincsenek a gyerekek szeme előtt.

Az óvoda szomszédságában lakó férfi azt mondta, hogy bár nem szólt senki a környékbelieknek a fogvatartottak jelenlétéről, de bárki könnyen kitalálhatja, hogy külső helyszínen dolgozó elítéltekről lehet szó. Még örült is annak, hogy a fogvatartottak munkájukkal hozzájárulnak lakóhelye tisztaságához. – Sokkal jobban zavar, hogy a Göndör sori garázsok mögött a hajléktalanok rengeteg szemetet halmoztak fel – mondta.

A csatornatisztítást végző elítéltekre börtönőr vigyáz. Fotó: Frank Yvette

A csatornatisztítást végző elítéltekre börtönőr vigyáz. Fotó: Frank Yvette
– A Nagyfa-Alföld Kft. az elítéltek munkáltatását szervezi, és tartja a kapcsolatot olyan vállalkozásokkal, amelyek elítélteket foglalkoztatnak. A cég vezetését tavasszal kereste fel a Szegedi Vízmű Zrt. azzal, hogy sok más város cégeihez hasonlóan elítélteket alkalmaznának csatornatisztításra és fűnyírásra a város közterületein. A börtön szakmai munkacsoportja azokat a fogvatartottakat választotta ki külső munkákra, akiknek rövid idő van hátra a szabadulásig, együttműködő, normakövető magaviseletűek, és alacsony biztonsági kockázatot jelent külső munkáltatásuk – mondta [namelink name="Bozó Bea"], a Szegedi Fegyház és Börtön sajtóreferense.

Tíz, Nagyfán fogva tartott férfi dolgozik a város közterületein a vízmű szakembereinek irányításával, a Csillag börtön felügyelőinek kíséretével, hétköznapokon kora reggeltől délutánig. Május elejétől a Miskolci Patyolat Zrt. szegedi telephelyén is dolgoznak elítéltek.

A Nagyfa-Alföld Kft. ezenkívül a Csomiép Kft. hódmezővásárhelyi telepén dolgoztat fogvatartottakat, ezzel is segítve a szabadulás előtt állók visszavezetését a társadalomba. A Petőfitelepen dolgozó elítéltek hétfőn a Babér utca–Bánk bán utca kereszteződésében kezdték meg a munkát: takarították a csatornákat, vágták a füvet. Előreláthatólag október végéig dolgoznak a város közterületein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!