Szeged és környéke

2014.08.17. 21:17

Zajosan dübörög a dorozsmai autóbusz

Szeged-Kiskundorozsma - Lassítsanak a Dobos utcán a dorozsmai buszok, vagy kerüljék el, mert nagy a zaj! – kérik az ott lakók. A Tisza Volán szerint nincs más útvonal, és a sebesség is rendben van.

Dombai Tünde

– Amióta megváltoztatták a dorozsmai buszok menetrendjét és útvonalát, a dorozsmai Dobos utcában nem lehet megmaradni a zajtól – panaszolta József nevű nyugdíjas előfizetőnk az utcabeliek nevében. – Különösen délután 2 óra után problémás a tömegközlekedés, mert sűrűbben robognak végig a buszok az utcánkban. A fiam okostelefonjával lemértem, a ház oldalában 73 decibel erősségű volt a zaj. Ez nem normális! A kerítésünk két méterre van az úttesttől. A másik gond, hogy keskeny az út, és amikor oda és vissza is találkoznak a járatok, az egyiknek le kell húzódnia, hogy a másik elférjen. Az segítene, ha a járművezetők lelassítanának 40-re, illetve ha az egyik irányban megváltoztatnák a járatok útvonalát. Kérdeztem már a Tisza Volánt, hogy a vezetőket ellenőrzik-e a buszokra szerelt GPS-szel. Egyszer az volt a válasz, hogy minden járművükön van ilyen fedélzeti számítógép, máskor meg azt írták, hogy nem mindegyiken. Szeretném tudni, lesz-e megoldás.

– Nem jutott még el hozzám ilyen panasz. Másfél éve változtattuk meg a Tisza Volán érdemi együttműködésével a menetrendet és az útvonalat. Örülök, hogy sikerült megoldást találni, ami jó lett, jobb, mint volt – reagált Kosik Dénes, a terület önkormányzati képviselője. – Míg korábban csak egy irányban jártak a buszok a Dobos utcán, most kettőben, és gyakrabban mennek. De ez így van a Czékus, a Jerney és a Negyvennyolcas utcán is, ott is zajjal jár. Nem szeretnénk megváltoztatni, mert bevált, szeretik az emberek. Nyilván a sebességkorlátozás enyhítheti a gondot, ha a járművezetők tudják tartani a menetidőt.

A Tisza Volán Zrt. nevében [namelink name="Káity Károly"] forgalomfejlesztési és koordinációs igazgató, valamint [namelink name="Szirovicza István"] forgalombiztonsági főmunkatárs válaszolt lapunk megkeresésére. Azt írták, a megrendelő önkormányzat által meghatározott menetrend és útvonal szerint közlekedtetik a járatokat. A 36-os és 75-ös buszok emiatt járnak most a Dobos utcában.

A panaszt továbbították a polgármesteri hivatal illetékes fejlesztési irodájának. A buszok GPS/GPRS készülékei automatikusan adatokat küldenek az irányító központnak ajtónyitáskor és a mozgó járműről 15 másodpercenként. Ennek köszönhetően utólag ellenőrizhető a buszok sebessége. Mivel a járműkövetési rendszert elsősorban forgalomirányításra használják, a sebességet rendszerszintűen nem, csak szúrópróbaszerűen vagy rendkívüli esemény esetén ellenőrzik. Az érintett útvonalon nem tapasztaltak túlzó sebességértéket az elmúlt időszakban.

Az útvonal-változtatással kapcsolatban az a szakemberek álláspontja, hogy a terület menetrend szerinti ellátása jelenleg csak a Dobos utca használatával oldható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!