Szeged és környéke

2014.09.10. 21:33

Ígéretet kaptak a szegedi zsinagóga felújítására

Szeged - 500-600 millió forintra lenne szükség a folyton beázó, lassan az életveszély miatt bezárandó szegedi zsinagóga legégetőbb hibáinak javítására. Lednitzky András hitközségi elnöknek azt ígérték a parlamentben, segíteni fogják a rekonstrukciót.

Vida-Szűcs Imre

– Fennáll a veszély, hogy novemberben bezárnánk a szegedi zsinagógát – mondta [namelink name="Lednitzky András"]. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Izrael tiszteletbeli konzulja részt vett kedden a parlamentben a Zsidó Közösségi Kerekasztalon, ahol a 111 éves műemlék épület felújítását sürgette. – A tető gerendázatának korhadása, az alászigetelés kérdése és a homlokzat nagyfokú pergése a legnagyobb gond – fűzte hozzá az elnök. Mint mondta, a kerekasztalon elhangzott, hogy segíteni fogják az életveszélyessé vált tető helyreállítását, de konkrétumot még nem mondtak. [namelink name="Lázár János"] és [namelink name="Balog Zoltán"] minisztertől is ígéretet kapott már, hogy igyekeznek megoldást találni a rekonstrukció támogatására.

Ígéretet kaptak a szegedi zsinagóga felújítására. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Zoltai tanácsa hasznos is lehet

Ismert: Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt igazgatója Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett. Mi a véleménye erről Lednitzky Andrásnak? – Az egész Zoltai-ügy mögött részben politika, részben volt és jelenlegi elnökök harca volt. Zoltai Gusztáv 25 évig vezette ügyvezetőként a Mazsihiszt, nagy rálátása van a zsidó szervezetek tevékenyégére. Minden vetületét ismeri azoknak az ügyeknek, amelyek akár az épületekhez, a műemlékekhez, a hagyományőrzéshez, a vallási és civil tevékenységhez kötődnek. Abban az esetben, ha tényleg nem a sértettség állapotából adja a tanácsait, akár hasznos is lehet – véli Lednitzky András.
– Ettől függetlenül próbálkozunk újabb pályázattal is, ha kiírják. Eddig hatszor pályáztunk eredménytelenül. A teljes rekonstrukció körülbelül 2,2 milliárd forintba kerülne, de ebből mi a legszükségesebbeket hajtanánk végre először, amelyhez körülbelül 500-600 millió forintra lenne szükség – magyarázta Lednitzky. A szegedi új zsinagóga Magyarország második legnagyobb zsidó temploma, évente több ezer turista látogatja. Jelenleg is tart a X. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális fesztivál, amelynek programjait zavartalanul meg tudják rendezni, de a biztonság kedvéért több helyen aládúcolták a tetőt. A beázások nyomai a dohos szagú falakon jól láthatók.

Lednitzky András hasznosnak és a megegyezés irányába hatónak, kompromisszumkésznek találta a kerekasztalt. Örült neki, hogy Debrecen, Pécs és Miskolc hitközségi elnöke is részt vett a megbeszélésen, nemcsak a budapestiek. Elhangzott egyebek mellett, hogy fontos a holokauszttúlélők segítése, hiszen alig hét és fél ezren élnek ma már Magyarországon.

– Szóba került az elhagyott, illetve még ápolt zsidó temetők sorsa is. A hozzászólásomban kértem, hogy itt is találjunk állami megoldást. Az országban több ezer elhagyott zsidó temető van, ahol a közösség a holokauszt következtében elpusztult. Nehezen várható el, hogy például Szegeden gondozni tudja az 57 ezer négyzetméteres temetőt, benne közel 8000 sírral a hajdani 8000 fős közösségből megmaradt 400-500 ember – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!