Szeged és környéke

2014.09.29. 21:23

Tűcsere és buliszerviz: mindenki érdeke

Az intravénás drogok használata és a rossz minőségű alkoholok "gyorsivása" közel ugyanakkora egészségügyi kockázatot jelent. A betegségek árát a társadalom is megfizeti, hacsak a megelőzés és a rehabilitáció mellett nem teszünk még valamit.

Kiss Tímea

 Tűcsere számokban

Bár a fővárosban zajlik a tűcserék 90 százaléka, Szeged a 4–5. helyet foglalja el a sorban. – Máig nem mondhatom el, hogy elértük az összes intravénás droghasználót Szegeden – beszélt Arany Zoltán az ártalomcsökkentés egyik területéről. A szegedi drogcentrumban 2011-ben kezdték el az adomány- vagy cseretűk osztását, akkor 900 fecskendőt vittek el és 775-öt hoztak vissza, 2012-ben 1450-et vittek el, az önkormányzat támogatásának köszönhetően 2013-ban már 4300 steril tű került a droghasználókhoz, 2014 első félévében pedig 3400. – Egyre több droghasználót tudunk elérni, de tévhit, hogy a tűcsereprogramtól szaporodik a használók száma, csupán egyre több intravénás droghasználót találunk meg – fogalmazott az intézményvezető.

Nemcsak az egyén, a társadalom szerepe is fontos, ha a szenvedélybetegekre, a drog-, alkohol- vagy egyéb függőségre gondolunk. Emellett az elmúlt évek tapasztalata bebizonyította: a szerhasználóknál kialakuló, költséges kezelést igénylő egészségügyi károk jelentősen csökkenthetők.

Az ártalomcsökkentés ezért nemcsak élő gyakorlat – és mindenki számára ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás –, hanem a társadalom érdeke is a szegedi SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője, [namelink name="Arany Zoltán"] családterapeuta, addiktológiai konzulens szerint.

Legutóbb a szegedi Gyertyámos és Nemestakács utca határolta tömb mögötti játszótérről derült ki lapunk beszámolója nyomán, hogy használt fecskendőket is találtak ott a környék lakói, amelyek fertőző betegségeket terjeszthetnek. Ekkor a drogcentrum munkatársai eltávolították a fecskendőket.

Képzeljük el, hogy egy intravénás droghasználó mások használt tűivel szúrja magát, nem törődve a Hepatitis vagy az AIDS fenyegetésével, így magát és esetleg partnerét is fertőzésveszélynek teszi ki.
Ehelyett azonban dönthet másként, ingyenesen kicserélheti használt fecskendőjét egy új, steril eszközre, és egyúttal szakszerű ellátásban is részesül, bekerül az őt segítő intézmények látókörébe.

– Az ártalomcsökkentés lényege, hogy minél kisebb legyen a baj. Ez egy állomáspont a folyamatban, amelynek során elérjük a változás igényét a függő betegnél, besétáljon az ajtón, és találkozzon a segítő szakemberekkel – magyarázta Arany Zoltán.

Képünk illusztráció. Fotó: Dreamstime

Képünk illusztráció. Fotó: Dreamstime
Az intézményvezetőtől megtudtuk: a megelőzés és a rehabilitáció mellett azért fontos terület az ártalomcsökkentés, mert a jelenlegi intravénás droghasználók egyharmada Hepatitis C fertőzött. (Ez a drogcentrum közelmúltban végzett szűrésén derült ki, ahol 55 főből 20 pozitív mintát kaptak.) AIDS-es szegedi droghasználóról a centrum munkatársai nem tudnak, de ez nem jelenti azt, hogy nincs veszély: a fővárosban például találtak HIV-pozitív kábítószer-használót. De nemcsak az illegális szerek fogyasztói, az alkoholfüggők esetén is gondolnunk kell a veszélyre.
A hagyományosan „drogoknak" nevezett szerek mellett az alkohol is komoly egészségkárosító hatással bírhat.

– Szegeden és környékén gyakran nagyon rossz minőségű alkoholos italokat fogyasztanak a kannás bortól az olcsó töményekig, amelyek ugyanolyan károsak lehetnek a szervezetre, mint egy bevizsgálatlan dizájnerdrog. Ez fokozottan igaz, ha a ma divatos rohamivás keretében fogyasztják – különösen a fiatalok –, azaz megpróbálnak gyorsan lerészegedni. – Ilyenkor minden perc számít, fontos, hogy helyben legyen a segítség – mondta az intézményvezető.

A drogcentrum ezért működteti Déli Party Szerviz (DPS) nevű szolgáltatását, amely a város jelentős bulihelyein ügyel arra, hogy megfelelő segítséghez jusson, akinek szüksége van rá.

– A szenvedélybetegség mindig valaminek a tünete – foglalta össze Arany Zoltán, miért fontos, hogy az ártalomcsökkentő akciókkal felvehessék a szakemberek a kapcsolatot a bajba jutottakkal vagy azok családtagjaival, munkatársaival, hiszen általuk is tudnak a függőbetegnek segíteni.

– A rohamivás és a droghasználat arra is rámutat, hogy egy generációnak kellene megtanítani, hogyan kell stresszt kezelni vagy nemet mondani, önérvényesíteni – fejtette ki a
családterapeuta, addiktológiai konzulens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!