Szeged és környéke

2014.10.24. 19:43

Élvonalban az Art Hotel, a Tiszavirág, a Colosseum és a Forrás

A tíz legjobb kelet-magyarországi szálloda közé sorolták a szegedi Art Hotelt, a Tiszavirág Hotelt és a Hunguest Hotel Forrást a nemzetközi Gault&Millau kiadványban.

Munkatársunktól

Továbbra is a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, a Boscolo Budapest Hotel, a Kempinsky Hotel Corvinus Budapest, a Le Méridien Budapest és a Corinthia Hotel Budapest a legjobb szálloda Magyarországon a nemzetközi Gault&Millau kalauz értékelése szerint.

Komornyik is jár a reggeli mellé

A Duna partján tündöklő Gresham-palota 2004-ben Four Seasons Hotelként született újjá. A minden luxussal felszerelt szálloda a legmagasabb igényeknek is eleget tesz. A Four Seasonsben egy Dunára néző, 33 négyzetméteres szoba egy éjszakára két személynek 345 euróba (106 ezer forintba) kerül.

A szobákból és a lakosztályokból páratlan kilátás nyílik a Lánchídra és a budai várra. Aki a Four Seasons Hotel 130 négyzetméteres, harmadik emeleti elnöki lakosztályában szeretne eltölteni egy éjszakát, annak 4000 eurót (1,2 millió forintot) kell fizetnie. A márvány fürdőszoba, a széf és saját bár mellé komornyik és amerikai reggeli – tojás, bacon, dzsem, palacsinta juharsziruppal, kávé, tea, narancslé – is jár.

Art, Tiszavirág, Forrás

A tíz legjobb kelet-magyarországi szálloda közé sorolták a kritikusok a szegedi Art Hotelt, a Tiszavirág Hotelt és a Hunguest Hotel Forrást. A Tiszavirág és a Forrás már tavaly is toplistás volt, ahogy a mórahalmi Colosseum Hotel is. Utóbbi azonban idén már nem szerepel a legjobb kelet-magyarországi szállodák rangsorában, pedig a hotel minősítése nem változott, továbbra is nemzetközi színvonalú, kitűnő szállodaként tartja nyilván a kiadvány.

Colosseum Mórahalmon. Ez a szálloda tavaly került be a nemzetközi kalauzba. Fotó: Frank Yvette

Colosseum Mórahalmon. Ez a szálloda tavaly került be a nemzetközi kalauzba. Fotó: Frank Yvette
Tavaly Csongrád megyéből a mórahalmi Colosseum, két vásárhelyi szálloda – Best Western Hotel Ginkgo Sas és a Hotel Pelikán –, valamint hat szegedi szálloda – a Bajza utcai Dóm Hotel, a Kelemen utcai Hotel Soleil, valamint a Hunguest Hotel Forrás, a Novotel Szeged, az Oskola utcai Mozart Hotel és a Tiszavirág Hotel – szerepelt a Gault&Millau kiadványában.

Idén Csongrád megyéből a fenti szállodákon túl még öt szegedi szálloda – az Art Hotel, az Arany János utcai City Hotel, a Budapesti úton lévő Tisza Corner Hotel, a Tisza Hotel és a Gutenberg utcai Szent János Hotel – került be a nemzetközi kalauzba.

Szegedi luxus


– Nagyon örülünk, és büszkék vagyunk arra, hogy bekerültünk a tíz legjobb kelet-magyarországi és a tíz legjobb vidéki butikhotel Gault&Millau-rangsorába – mondta [namelink name="Budea Ildikó"]. Az Art Hotel Szeged igazgatója hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy jövőre még jobb helyezést érjenek el, mert szeretnének mindenben az elsők lenni.

– Szeged megérdemli, hogy legyen olyan szállodája, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Valamennyi szegedi büszke lehet arra, hogy bekerültünk a Gault&Millau-kiadványba, mert a szálloda a szegedieké – mondta Budea Ildikó. Közölte, folyamatosan alakítják a szolgáltatásaikat a vendégeik igényeihez igazítva.

A szálloda mélygarázsában például világszínvonalú, víz nélküli csúcstechnológiával vállalnak autótisztítást a környezetbarát Blusyst-rendszer követelményei szerint.

Az Art Hotelben egy dómra néző, 25 négyzetméteres erkélyes szoba egy éjszakára 38 ezer 700 forintba kerül. A szálloda 91 négyzetméteres luxuslakosztályáért, amelyben két hálószoba és két fürdőszoba van, 85 ezer 500 forintot kell fizetni egy éjszakáért.

A hódmezővásárhelyi Hotel Pelikánban a legdrágább szálláshely egy éjszakára két személy részére, reggeli nélkül, a 15 ezer 200 forintért kivehető apartman. A szoba 10 ezer 200 forintba kerül egy éjszakára. A szálloda tájékoztatása szerint a svédasztalos kontinentális reggeliért – vaj, dzsem, kifli, kávé, tea – fejenként még ezer forintot kell fizetni.


Fotó:

561 magyarországi szállodát értékelt a Gault&Millau az idei kiadványában. Azt írják, hogy az értékelések nem veszik figyelembe a szállodáknak saját honlapjukon vagy kiadványaikban, illetve esetleg már a nevükben is feltüntetett csillagszámokat és egyéb jelöléseket. A hotelek pontozása kizárólag a kalauz saját értékelései alapján készült.
A szállodák értékelése:

  • 5 háromszög: luxusigényeket kielégítő szálloda

  • 4 háromszög: nemzetközi színvonalú, kitűnő szálloda

  • 3 háromszög: tisztes polgári szálloda

  • 2 háromszög: egyszerű, hétköznapi igényeket kielégítő szálloda

  • 1 háromszög: egyszerű panzió, vendégfogadó.

  • Távoli galaxis és Napalm

    A Gault&Millau az úgynevezett kisüzemi söröket is tesztelte. Azt írják, Budapest még mindig meghatározó az újhullámos pubok tekintetében, de több vidéki városban is nyíltak olyan sörözők, amelyek kifejezetten kisüzemi söröket tartanak.

    A kritikusok öt Budapesten kívüli sörözőt emeltek ki, ezek közül az egyik a szegedi Somogyi utcában található Maláta Kézműves Sör és Grillkert.
    Szeged első kézműves sörkertje május elsején nyitott, jelenleg tíz kézműves sörfőzővel dolgoznak együtt.

    Pataki Csongor tulajdonos, aki korábban a Port Royalt üzemeltette, elmondta, két évvel ezelőtt volt egy kis szabadideje, és utánaolvasott az amerikai sörforradalomnak. Új dolgot keresett. „Itt az ideje, hogy az emberek megismerjék az igazán jó, minőségi kézműves söröket" – gondolta, és megnyitotta a Fekete Ház udvarán lévő sörkertet, ahol korábban hétfajta sört csapoltak, most tíz különböző sört kínálnak 400–1000 forint közötti áron.

    A Napalm 8,6 százalékos chilis sör, a Guri virágosnak a zafírkomló ad különleges ízt, a szűretlen búza Rozsnyóról érkezik, a Pyrománia füstös félbarna, a Távoli galaxis pedig IPA, azaz India Pale Ale típusú sör.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!