Szeged és környéke

2014.10.29. 20:22

Lázár János a főrabbi szerint hárít

Budapest, Szeged - Évek óta ismert, hogy a szegedi zsinagógát fel kell újítani, ám mostanáig sem a Szegedi Zsidó Hitközség, sem a Mazsihisz nem készíttette el a szükséges állapotfelmérést és a felújítási terveket – olvasható a Miniszterelnökség közleményében, amelyet az MTI-hez juttatott el szerdán.

Munkatársunktól

[namelink name="Lázár János"] miniszter egyeztetést kért a Mazsihisz vezetőitől azért, hogy tisztázzák, a „közös kulturális örökségünket képző épület" felújításának első üteméhez szükséges mintegy 150 millió forintos összegre kivel tud leszerződni a kormány – olvasható a közleményben. A kormány elkötelezett a magyarországi zsidó kulturális örökség megőrzése mellett, ezt bizonyítják azok a támogatások, amelyekről a kabinet már hónapokkal ezelőtt döntött és amelyekről Lázár János többször egyeztetett és tájékoztatott. A közlemény itt utal a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-ei ülésére, melyen részt vett a szegedi hitközség elnöke is (és amelyről akkor lapunknak is beszámolt – szerk.) és amelyen több más fejlesztés mellett arról is szó volt, hogy támogatják a szegedi zsinagóga rekonstrukcióját. A szerdai miniszterelnökségi közlemény szerint az, hogy még nem született támogatási szerződés, arra vezethető vissza, hogy sem a Mazsihisz, sem a szegedi hitközség „nem tudta megjelölni, ki legyen a támogatás kedvezményezettje", és ki tervezze meg a beruházás következő ütemeit. Arra kérik a zsidó közösségi vezetőket, mindent tegyenek meg azért, hogy a magyarországi zsidó kulturális örökség megmentését szolgáló kormányzati támogatás mielőbb hasznosuljon. Nem szeretnék ugyanis, hogy „közös kulturális örökségünk megmentése a Mazsihisz szervezetén belül folyó viták áldozatává váljon".

A Miniszterelnökség fenti közleménye az MTI szerint reakció a Népszava cikkére, amely szerdán megírta: életveszélyessé vált a szegedi zsinagóga, ezért november 15-én bezárják. Ugynezen a napon ugyanezt lapunk is megírta [namelink name="Markovics Zsolt"] főrabbi friss, és [namelink name="Lednitzky András"], a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke korábbi információi alapján. Cikkünkben szerepelt, hogy a sürgőssé vált felújítás első üteme is legalább 3-400 millió forintot igényel. Lednitzky András külföldön tartózkodik, ezért Markovics Zsolttól kérdeztük tegnap este, milyen 150 milliós támogatásra nem sikerült a kormánnyal, vagy a Miniszterelnökséggel szerződni? A főrabbi nem tudja, milyen pénzről lehet szó, mert a felújítási tárgyalások kapcsán összegekig még nem jutottak. Szerinte Lázár János pontosan tudja, hogy a zsinagóga felújítási ügyben nem a Mazsihisz, hanem a Szegedi Zsidó Hitközség a tárgyalópartner; furcsának találja, hogy a miniszter a Mazsihisz belső vitáira hivatkozva hárít és a zsidó közösségek vezetőit teszi felelőssé azért, hogy 6 sikertelen korábbi pályázat után most se tudni, mikor és mennyi állami támogatással lehet megkezdeni a zsinagóga felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!