Szeged és környéke

2014.10.17. 20:13

Szavazatvásárlásról, választási puccsról beszélnek a baksiak

Baks - Szavazatvásárlás miatt feljelentést tett pénteken a baksi helyi választási bizottság, a települési eredményeket csütörtökön megsemmisítette a megyei szervezet. A helyiek szerint az ellenzék asszisztált a csaláshoz, majd amikor kiderült, hogy nem nyertek, felfedték a szabálytalanságot.

Segesvári Csaba

– Ha ennyire szeretné az ellenzék a polgármesteri széket, veszek nekik egy hintaszéket, és üljenek oda [namelink name="Búza Zsolt"] mellé – mondta [namelink name="Gola Katalin"] a Mária telepi vegyesbolt előtt. Az asszony kifejtette, az ellenzék alatt Mihályné Tóth Margitot és támogatóit értette.

Az alig több mint 2000 fős Bakson 2012-ben tartottak időközi önkormányzati választásokat, a függetlenként indult, jobboldali értékrendet képviselő Búza Zsolt támogatóival együtt többséget szerzett. A testületet feloszlató ellenzékiek kisebbségbe kerültek. A szintén független [namelink name="Mihályné Tóth Margit"] és Fátolyné Ménesi Ildikó került vissza 2012-ben a testületbe, két társuk kiesett. Az október 12-i választásokon megmaradt Búza Zsolt többsége: a 7 fős testületben 4 fővel. Az ellenzéket az eredmények alapján Mihályné Tóth Margit, [namelink name="Fátolyné Ménesi Ildikó"] és Csé[namelink name="pe István"] alkotta volna.

Búza Zsolt polgármestert elkeseríti a településen kialakult békétlenség. Fotó: Segesvári Csaba

Búza Zsolt polgármestert elkeseríti a településen kialakult békétlenség. Fotó: Segesvári Csaba
A falubélieket tegnap arról kérdeztük, mit szólnak ahhoz, hogy a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság szabálytalanságok miatt csütörtökön megsemmisítette az önkormányzati voksolás eredményét, az újabb eljárást november 9-ére tűzte ki. Arra is kíváncsiak voltunk, mit tudnak a faluban hallható szavazatvásárlásról.

– Emelt fővel kellene veszíteni. Úgy néz ki a dolog, hogy egy-két önös érdek tönkreteszi a falut – reagált indulatosan Gyovai Zoltán, aki úgy vélte, a helyi szavazatszámláló bizottság is ludas. A Mária telepi bolt előtt összegyűltek azt mondták, a választások körül kialakult helyzet az ősszel induló szakmunkásképzést is gátolja, a fellebbező képviselők az emberek ellen dolgoznak. „Nyugodjanak bele az eredménybe" – tette hozzá egy idősebb roma férfi.

Kolbásszal, szalonnával is vették a szavazatokat

A zömében romák lakta baksi Mária telepen találkoztunk Rostás Sándorral. A férfi bevallotta, személyi nélkül szavazott. – Nem volt nálam a papír, de ismernek. Az egyik bizottsági tag tanított, mondtam neki, én a papírért már nem megyek haza, majd 5 év múlva elhozom – árulta el a férfi. Rostás Sándor úgy emlékszik, a szavazatszámláló bizottság egyik tagja sem tiltakozott az igazolvány nélküli voksolás ellen. – De ez mind semmi. A választások előtt az egyik képviselőjelölt egy fehér furgonnal járta a telepet, kolbászt, szalonnát osztogatott a leendő támogatóinak. Olyat is hallottunk, hogy 3 ezer forintot kaptak páran, azért, hogy rá szavazzanak – mondta Rostás Sándor. A baksi férfi szerint nemcsak romákat, magyarokat is megtaláltak a 3 ezer forintos „ajándékkal".

– A szavazatszámláló bizottság azon tagja is asszisztált a személyi nélküli szavazáshoz, aki később az eredmény megtámadását előkészítette. Gyakorlatilag itt egy puccsot készítettek elő, úgy voltak vele a jelöltek, ha számukra kedvezőtlen az eredmény, lépnek – vélte Kovács Gábor, a képviselő-testület korábbi roma tagja. Hangsúlyozta, mivel falun mindenki mindenkit ismer, bevett szokás, hogy személyi nélkül szavaznak. Állítja, így volt ez a tavaszi országgyűlési és az EP-választásokon is. – Napközben az ellenzék küldöttei azért nem panaszkodtak, mert abban bíztak, bejutnak a testületbe. Nem így lett – mondta a volt képviselő.

Rögtönzött falugyűlés a Mária telepi vegyesbolt előtt. Gola Katalin is háborog. A szerző felvétele

Rögtönzött falugyűlés a Mária telepi vegyesbolt előtt. Gola Katalin is háborog. A szerző felvétele
Esküt tettek, hogy betartják a törvényt

Hogy szavazhattak igazolvány nélkül a baksiak? A települési jegyző szerint a szavazatszámláló bizottság beleegyezésével. – A választási bizottság egyik tagja is okiratok nélkül szavazott, de ezt sem említették meg nekem az urnazárást követően – mondta el lapunknak Heinerné Kecskés Aranka. Baks jegyzője a választás napján a választási iroda vezetője volt, a szavazás végéig nem léphetett be a szavazóhelyiségekbe. – A kötelező oktatáson felhívtam a tagok figyelmét arra, hogy az igazolványokat ellenőrizzék. A bizottság esküt is tett, hogy betartja, betartatja a választási törvényt – folytatta a jegyző. – Amikor megtudtam, hogy a bizottság tagjai a választások reggelén úgy döntöttek, hogy okirat nélkül lehet szavazni, úgy éreztem, megnyílik alattam a föld. Ez egy egyértelműen súlyos szabálysértés – nyomatékosította a jegyző.

A polgármester sajnálja

Búza Zsolt 58 szavazattal előzte meg Mihályné Tóth Margitot. A 2006 óta polgármesterként dolgozó férfit elkeseríti a településen kialakult békétlenség. A település hivatalban lévő polgármestere elárulta, a választási kampányban azzal támadták, a fejlesztési pénzekből saját zsebét tömi. – Hazugság. 3 milliárd forintból fejlődött Baks, mi mégis 2002 óta ugyanabban a házban élünk, és hitelből cseréltük le a 10 éves autónkat. Ellenfeleim a sikerekre irigyek, így a sárdobálástól sem riadtak vissza – mondta Búza Zsolt. Pénteken megjelent nyilatkozatát pontosítva megjegyezte, az újabb választás költségei nem közvetlenül, hanem csak közvetetten terhelik a falu költségvetését.

Megtudtuk, a helyi választási iroda pénteken feljelentést tett, miszerint a választás előtt az egyik képviselőjelölt megbízásából 3 ezer forintért vásároltak szavazatot. Mihályné Tóth Margitot tegnap többször próbáltuk telefonon elérni, de nem sikerült. Az ellenzéki polgármesterjelölt mobilja egész délután foglalt volt.

Csak november 9-e után alakulhat meg a megyei közgyűlés

A baksi választás miatt csak november 9-e után alakulhat meg a megyei közgyűlés – mondta lapunk érdeklődésére Vadász Csaba megyei főjegyző, a Csongrád Megyei Területi Választási Iroda vezetője. A megyében 58 településén – köztük Bakson – szavaztak október 12-én a megyei közgyűlés listáira. Vasárnap 11 fideszes, 5 szocialista és 4 jobbikos képviselő jutott be a megyei közgyűlésbe. Csongrád megyében összesen 77 ezren, Bakson mintegy ezren voksoltak a megyei közgyűlés listáira. November 9-én Bakson a polgármester- és képviselő-választás mellett újra voksolnak a megyei közgyűlés listáira, de az a szakértők szerint nagy valószínűséggel már nem befolyásolja az eredeti eredményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!