Szeged és környéke

2014.11.20. 20:18

Egyhavi bért is kereshet egy év alatt a plazmadonor

Szeged - Alkalmanként háromezer forintot, éves szinten bónuszokkal akár 140-150 ezer forintot is megkereshet az, aki rendszeresen hajlandó vérplazmát adni Szegeden. A hétfőnnyíló plazmaszolgálatot a német Biotest gyógyszergyár által birtokolt budapesti cég működteti.

Cservenák Zoltán

Budapesten kívül először Szegeden nyit központot a Plazmaszolgálat. Az utolsó simításokat végzik a Mikszáth Kálmán utcai állomáson, hétfőtől ide várják a donorokat. Bárki nem adhat vérplazmát, a lehetséges jelöltek egészségesek, 18 és 60 év közöttiek, 50 kilogrammnál több, de 130 kilogrammnál kevesebb a testtömegük.

45-ször egy évben

A vérplazma a vér 55 százalékát kitevő, szalmasárga folyadék. Legnagyobb része víz, emellett tartalmaz a gyógyszergyártás szempontjából fontos fehérjéket, többek között véralvadási faktorokat és immunfehérjéket. Véd a fertőzésektől és betegségektől, ezért fontos szerepe van a gyógyszergyártásban.

 Mesterséges úton nem előállítható gyógyszerek készülnek belőle. Például a vérzékenységben szenvedők és az immunhiányos betegek számára ezek az életet jelentik – mondta [namelink name="dr. Gyimesi Hilda"] vezető főorvos, aki hozzátette: az eljárást szakemberek felügyelik, így a kockázat minimális.

Nem ingyen kérik a vérplazmát, költségtérítés címén 3000 forint jár egy alkalomért, orvosi vizsgálattal együtt átlagosan egyórás elfoglaltságot jelent. Ezalatt testsúlykilogrammnak megfelelően maximum 800 milliliter plazmát vesznek le. Más központok Ausztriában egyébként ugyanezért nagyjából 20 eurót, azaz több mint 6000 forintot fizetnek.

A plazmaszolgálat szegedi központja hamarosan megnyílik. Fotó: Kuklis István

A plazmaszolgálat szegedi központja hamarosan megnyílik. Fotó: Kuklis István
Bár a vérplazma két nap alatt újratermelődik a szervezetben, a rendszeres donoroknak mégis 7–10 napos várakozási időt javasolnak két alkalom között. Mivel Magyarországon nincs törvényi szabályozás a plazmaadásra, a szegedi Plazmaszolgálat a német transzfúzióról szóló törvény alapján végzi tevékenységét. A legújabb német szabályozás szerint évente 45 alkalommal lehet plazmát adni, így lesz Szegeden is. Ez azt jelenti, hogy plazmaadásból, bónuszokkal akár 140-150 ezer forintot is kaphatunk.

Örömmel is kereshetünk

Spermadonor sem lehet bárki, itt 18 és 35 év a korhatár. Féléves procedúra során az egészségügyi és genetikai vizsgálatok mellett ellenőrzik a nemzőképességet, és pszichológiai teszten is meg kell felelni.

A szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinikán azt közölték, hogy leghamarabb januártól lesz lehetőségük spermát fagyasztani, ezért csak akkortól várnak donorokat. Alkalmanként 15 ezer forint költségtérítést fizetnek az „izgalomért", és attól függően, hogy a spermabanknak mennyi mintára van szüksége, évente többször is lehet „adakozni". A donorokat négy terhesség – azaz négy potenciális utód – után kizárják a programból.

40 centi fölött érdekes

Ha elég türelmesek vagyunk, és kivárjuk, eladhatjuk a hajunkat is. Szegeden több fodrászat is foglalkozik hajvásárlással, igaz, az általunk felkeresett szalont csak a 40 centi fölötti hossz érdekelte. Minimum 8000 forintot fizetnek, de az összeg függ a haj hossza mellett a tömegétől, színétől és állagától is.

Véradók

Gyorsabb, ezáltal kevésbé terheli a vénát a klasszikus véradás. Igaz, itt behatároltak a lehetőségek, hiszen a törvény szerint a 18 és 65 év közötti nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. Alkalmanként mintegy fél óra alatt 450 milliliternyit és az utólagos ellenőrzéshez szükséges vizsgálatokhoz még három ampulla vért vesznek le. A 2011-ben módosított törvény szerint a legközelebbi véradó állomásra utazást kifizeti az Országos Vérellátó Szolgálat. Véradásból nem lehet meggazdagodni, de egy kis enni- és innivalóra, csokira vagy egy 500 forintos étkezési utalványra számíthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!