Szeged és környéke

2014.11.27. 18:40

Franciaországban is bemutatkozott a szegedi lézerközpont

Az EU tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel.

Delmagyar.hu

Franciaországban is bemutatkozott a szegedi lézeres kutatóközpont, a Bordeaux-ban megrendezett Magyar Ipari Napokon - tájékoztatott a kutatóközpont és a párizsi magyar nagykövetség csütörtökön.

[namelink name="Lehrner Lóránt"], az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és [namelink name="Osvay Károly"] kutatási és technológiai igazgató találkozott azokkal a francia lézerberendezésekkel foglalkozó ipari és akadémiai partnerekkel, akik várhatóan együttműködnek majd a szegedi lézerrendszerek tervezésében és kivitelezésében, illetve akikkel közös kutatási projekteken dolgozhatnak majd.

Az ELI lézer kutatóközpont vezetői Bordeaux-ban beszámoltak az ELI-ALPS projekt jelenlegi állásáról, az épülő kutatóközpont specifikációiról, illetve tárgyalásokat folytatottak a leendő partnerekkel. A rendezvényt ipari és akadémiai oldalról egyaránt komoly érdeklődés jellemezte.

A közlemény szerint a részt vevőket a szegedi kutatóközpont teljes kutatási infrastruktúráját vezérlő úgynevezett command-control rendszer, illetve a kapott adatok mérésével és összegyűjtésével foglalkozó úgynevezett data aquisition rendszer érdekelte leginkább. Előbbi irányítja és folyamatosan monitorozza a lézereket, a másodlagos forrásokat és a kísérleti területeket, ideértve a sugárvédelmi és lézerbiztonsági rendszereket. Utóbbi azért is érdekes, mert a kísérleti munkaállomásoknál másodpercenként több gigabájt méretű adat keletkezik, amit rendkívül gyorsan és pontosan kell feldolgozni.

A közlemény szerint a magyar szakemberek a magyar nagykövetség szervezésében létrejött rendezvényen számos értékes kapcsolattal és információval lettek gazdagabbak, amelyekből a jövőben profitálni tudnak majd.

Az Európai Unió tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel. Eddig már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik, egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!