Szeged és környéke

2015.01.26. 16:46

A dzsihádot éltetik a szegedi fenyegető levélben

- Nem vagyok Charlie! Allah nagy! Éljen a Dzsihád! – többek között ez áll abban a kézzel írott levélben, amit egy ismeretlen csempészett a szegedi Dugonics téri emlékhelyre, ahol gyertyát gyújtottak, virágokat, rajzokat és fotókat helyeztek el két hete a a Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozatainak emlékére.

Szabó C. Szilárd

Miután a Szegeden élő [namelink name="Eric Blin"] tiszteletbeli francia konzul beszélt a budapesti francia nagykövetséggel, azt mondta lapunknak, a párizsi terrortámadás után nagyon sok szimpátiaüzenetet kaptak Magyarországról, Szegedről.

- Tény, hogy most volt egy ilyen negatív üzenet. De ezzel szemben nagyon sok embertől kaptunk támogatást, sokan éreztek együtt velünk, amit nagyon köszönünk - mondta a konzul. Eric Blin kérdésünkre válaszolva közölte, egyelőre nem tesz feljelentést a levél miatt.

Korábban írtuk:

- Nous sommes Charlie (Mindannyian Charlie vagyunk) – vallotta az a több mint száz ember, köztük egyetemi oktatók és politikusok, akik a párizsi merénylet után három nappal, január 10-én gyertyát gyújtottak a szegedi Alliance Française Francia Kulturális Egyesület Dugonics téri épületénél a meggyilkolt karikaturisták fotói előtt.

A megemlékezésen [namelink name="Csernus Sándor"], a szegedi Alliance Française elnöke arról beszélt, hogy a merénylettel új időszámítás kezdődött, mert közös értékeinket értékeinket érte támadás. - Szegednek is meg kell állnia egy percre. Szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatokkal és a francia nemzettel. A szólásszabadság mártírjairól van szó – mondta Csernus Sándor.


[namelink name="Eric Blin"] tiszteletbeli francia konzul, a szegedi Alliance Francaise igazgatója megrendülten mondott köszönetet azért, hogy olyan sokan mentek el a megemlékezésre. Azt hangsúlyozta, a közös értékek mellett, mint a szólásszabdság, közösen kell kiállni.

Az emlékezők az előző hét végéig róhatták le kegyeletüket a Dugonics téri épület bejáratánál. Lapunk információja szerint egy takarítónő találta meg a gyertyák és virágok mellett a zöld filctollal A4-es lapra írt, összehajtogatott levelet, amikor éppen az emlékhelyet bontotta le.

Levelében azt írta reszketeg kézírással az ismeretlen: "No Je suis Charlie! Megérdemeltétek a sorsotokat!!! Allah nagy! Éljen a Dzsihad!" Annyit biztosan lehet tudni az elkövetőről, hogy nem beszél franciául, mert azt, hogy nem vagyok Charlie, úgy kell írni, "Je ne suis pas Charlie."

A szegedi Alliance Française megkapta a levelet a takarítónőtől, ami kukába került. Később kihalászták és összeragasztották.

- Nem kívánom kommentálni a levelet, mert az nem ér annyit – mondta röviden érdeklődésünkre Csernus Sándor.

A Szegeden élő Eric Blin tiszteletbeli francia konzult is kerestük, aki türelmet kért lapunktól, mondván, előbb szeretne beszélni a francia nagykövetséggel. Így arra a kérdésünkre sem tudott válaszolni, tesz-e feljelentést az ügyben a rendőrségen.

Mi a dzsihád? A wikipédia szerint a dzsihád iszlám vallási kifejezés, ami az Isten útján való küzdelmet, törekvést jelenti. Nem hivatalosan – elsősorban nyugati társadalmakban – mint az iszlám hatodik pillérét emlegetik. A muszlim jogtudósok többsége a fogalom „Allah útján való küzdelem" jelentését hangsúlyozza a nem iszlám világban „szent háború"-ként meggyökeresedett jelentéstartalommal szemben. Januárban Párizsban dzsihádisták gyilkoltak meg 17 embert az Iszlám Állam nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!