Szeged és környéke

2015.02.12. 18:48

Tehetetlenek az ingyenélőkkel szemben: akad, aki 10 éve nem fizet semmit

Szeged - Évek óta nem fizető lakókról számoltak be olvasóink, miután megírtuk: egy 10 fős család tett tönkre egy szegedi társasházat. Az ügyvéd is azt mondja, a jogszabályok hibája, hogy egyesek évekig potyázhatnak.

Munkatársunktól

Parázs vita alakult ki Facebook-oldalunkon, miután szombaton megírtuk: egy 10 fős család miatt ment tönkre egy szegedi társasház. A cikkhez hozzászólt az egyik érintett 10. emeleti lakó, egy nő is, aki elismerte, annak ellenére, hogy se meleg víz, se fűtés nincs a lakásban, a vizet sem fizetik másfél éve, van két autójuk. A közös képviselőnek, Berényiné Káprai Máriának szó szerint azt írta: „neked meg egy üvegszemed, de ha sokat pofázol, nem sokáig".

Hiányos szabályozás

– Ha pert indítanak a lakók, a tartozást a lakásra be lehet jegyeztetni. Ugyanakkor ebből nem lesz pénz egyik napról a másikra – mondta Kertész József. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette, a pereskedés alatt semmi sem kényszeríti a nem fizetőket a tartozások rendezésére. Az ügyvéd azt mondta, a jogi szabályozás hibája, hogy a fizető lakók zsebét terheli a potyázók fogyasztása. – Csak az évekig tartó pereskedés marad, nincs más jogi eszköz – mondta Kertész József.

A fiatal nőt kértük, írja meg, miért nem fizetik a tartozásaikat, nem válaszolt, de törölte mocskolódó bejegyzéseit.

Több társasházból is hívták lapunkat, hogy elmeséljék, nem egyedi a Gáspár Zoltán utcai eset. Egyik helyen arról számoltak be, van olyan lakó, aki 10 éve nem fizet, boldogan él, miközben a közösség rendezi a számláit. – Hiába a végrehajtás, a fizetési meghagyás. Egyszer sikerült árverezésig eljutnunk, a befolyó összeg – miután a bank és a végrehajló levonta a követelését – még az ügyvédi költséget sem fedezte. Nálunk közel 4 millió forint a kintlévőség, a tartozást felhalmozó lakók vígan dohányoznak, autóznak, miközben a közösség állja a szemétszállítás, a liftkarbantartás, a vízfogyasztás és a takarítás költségét. Szélhámosok! – mondta felháborodva egy neve mellőzését kérő közös képviselő.

Olvasóink arra is kíváncsiak voltak, az önkormányzat miért engedi a Gáspár utcai családnak a további adóssághalmozást. Megírtuk, a társasház tavaly decemberben korlátozta a vízfogyasztást, a lakóközösség lépése ellen a bérlők az önkormányzathoz fordultak. A birtokvédelmi eljárás végeredménye: a nem fizető lakónak joga van a vízhez.

– A birtokvédelem nemcsak a tulajdonost, hanem a birtokban lévőt is megilleti: azaz egy bérlő, szívességi lakáshasználó is indíthat eljárást – mondta érdeklődésünkre Wágner Angelika. Az építési és igazgatási iroda csoportvezetője a lapunkban megjelent esetre reagálva elmondta, az önkormányzat a hatályos jogszabályok értelmében nem vizsgálhatja a lakó tartozását, és azt sem, hogy a társasház jogszerűen döntött-e a bérlő vízkorlátozásáról. – Nem vizsgálhatjuk a lakhatás jogszerűségét sem. A birtokvédelmi döntést bíróságon lehet megtámadni – tette hozzá Wágner Angelika. A csoportvezető a társasházaknak azt javasolja, hogy még a használati jogosultságok korlátozását megelőzően forduljanak bírósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!