Szeged és környéke

2015.03.30. 17:06

Kétezres tömeg állt ki a Ságvári névért

Szeged - Közel kétezren vettek részt hétfő este a Ságvári-gimnázium átnevezése ellen tiltakozó fáklyás felvonuláson Szegeden. A látványos menet az Aradi vértanúk teréről háromnegyed óra alatt ért át a megyeházához. Nem volt beszéd, nem voltak uszító táblák – csendes tömeg állt ki az iskola nevéért.

Timár Kriszta

Előzetesen közel 900-an regisztráltak a Facebookon arra a pártsemleges fáklyás felvonulásra, melyet a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni tiltakozásul szerveztek hétfő estére. A nem sokkal korábban lezúduló eső miatt azonban félő volt, kevesen lesznek. Nem így történt: már este 7 óra után tele lett az Aradi vértanúk tere.

A szervezők kitűzőket osztogattak: egy egykori ságváris diák ötvenezer forinttal támogatta ezek gyártását. Nem sokkal fél 8 előtt a fáklyákat is kiosztották, majd a Hősök kapuja feletti ablakokban „Ságvári" fényfelirat gyulladt fel.

Galéria kép

– Nem valami ellen, valamiért sétálunk – hívta fel a figyelmet [namelink name="Barok István"], az iskola pedagógusa, a rendezvény szervezője hangosbeszélőn, majd megindult a csendes menet. Mert – ahogy mondták – a csend messzire hallatszik.

A szervezők pártsemlegesnek hirdették a demonstrációt. „Akár jobboldali, akár baloldali valaki, szeretettel látjuk, ha kiáll a Ságvári Endre Gimnázium nevének megtartása mellett. Magánembereket várunk, tiszta lelkiismerettel. Ez a felvonulás – bár parlamenti adok-kapok miatt indult –, egyetlen párt ellen vagy mellett se szól. Egy rossz döntés ellen szólal fel. Ragaszkodást és szeretetet fejez ki az iskolánk, a múltunk iránt. Jelzés, hogy élni szeretnénk demokratikus jogunkkal, és kinyilvánítjuk tiltakozásunkat" – állt a rendezvény leírásában.

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Magánemberként azonban több politikus is ott volt a tömegben: [namelink name="Botka László"] polgármestert, [namelink name="Solymos László"] alpolgármestert, Kozma [namelink name="Józsefet"], [namelink name="Szentgyörgyi Pált"] és [namelink name="Szentistványi Istvánt"] is láttuk a nagyjából kétezer fős tömegben. Akinek nem jutott fáklya, esernyőre szerelt biciklilámpával vonult. A látványos menet a Kárász utca és a Széchenyi tér érintésével jutott el háromnegyed óra alatt a megyeházához.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetje előzetesen tájékoztatta a szervezőket, hogy a kormányhivatalok az oktatási intézmények elnevezésének ügyében sem feladat-, sem hatáskörrel nem rendelkeznek, de ígéretet tett arra, hogy a petícióban megfogalmazott kérést továbbítják az emberi erőforrások miniszteréhez. Hogy végül ki vette át a petíciót, azt a sajtó nem tudhatta meg: a fehér inges úriember, aki ajtót nyitott, csak annyit közölt a titulusát firtató kérdésekre, hogy másnap a sajtóosztálynak feltehetjük kérdéseinket.

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A borítékot viszont – amelyben egy személyes hangvételű levél volt [namelink name="Balog Zoltán "]miniszternek címezve, illetve a Magyar Tudományos Akadémia legújabb véleménye – bevitte az épületbe. A résztvevők ezt követően a „Ságvári" nevet skandálták, majd elénekelték a Ha én rózsa volnék című számot. Ezt követően Barok István kérésének megfelelően, a Ságvári nagyságát megmutatva békésen elvonultak.

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

20.25 Az „újraszámlálás" után közel kétezresre duzzadt tömeg a kormányhivatal elé érve felsorakozott, majd a szervezők átadták a petíciót. Azt, hogy ki vette át a személyesen a [namelink name="Balog Zoltán"] szakminiszternek írtakat, nem tudhatták meg az újságírók, a kormányhivatal erre holnap tervez választ adni.

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A petíciót nem olvasták fel, szövege azonban rövidesen felkerül a “Ne nevezzék át a Ságvárit" Facebook-oldalra. Zúgott a “Ságvári!" rigmus, majd résztvevők elénekelték a “Ha én rózsa volnék…" kezdetű dalt. A rendezvény békésen fejeződött be, a tüntetők kisebb-nagyobb csoportokban elindultak haza.

19.45 Az indulásra közel ezer fősre duzzadt tömeg eleje jelenleg a Kárász utca közepén vonul, a vége meg még a Dugonics téren halad. Sietniük nagyon nem kell, 20.30-ra tervezték, hogy a kormányhivatal elé érnek.

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Korábban írtuk:

Megkezdődött a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni tiltakozó demonstráció. Az este 7 órára meghirdetett politikamentes tüntetésre előzetesen több százan jelezték, hogy eljönnek.

A délutáni felhőszakadás sem bizonytalanított el senkit, erre a szervezők is ráerősítettek a Facebookon. "A demonstrációt az eső ellenére megtartjuk. Titeket se tántorítson el, túl nagy a dolog jelentősége, mintsem hogy megfutamodjunk egy kis víztől. Ösztönzésképpen: lesz kitűző is. Egy névtelenséget kérő öregdiákunk 50 ezer forinttal tette lehetővé, hogy többet gyártsunk."

Fáklyákkal a Ságváriért. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Valóban nagy a tömeg, sokan vettek Ságváris pólót vagy viselnek Ságváris kitűzőt. Ahogy ígérte, ott van [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere, és természetesen [namelink name="Barok István"], a gimnázium tanára is. A fáklyás menet fél 8-kor indul el az Aradi Vértanuk teréről a Megyeházára, ahol a szervezők petíciót adnak át, melyet az Emberi Erőforrások Miniszterének címeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!