Szeged és környéke

2015.05.08. 14:31

120 gyereket küldtek haza a Gregor-iskolából

Szeged - Egy nap alatt több mint száz gyerek betegedett meg a Gregor-iskolában. A hányással, hasmenéssel járó kór elsősorban az alsósokat érintette. Az ÁNTSZ elsődleges vizsgálata alapján calicivírus okozta a megbetegedéseket.

Timár Kriszta

Több szülő is telefonált szerkesztőségünkbe, kérve, derítsük ki, milyen betegség söpör végig a szegedi Gregor József Általános Iskolában.

Szerda délután 120 gyereket küldtek haza az iskolából, mert napközben egymás után lettek rosszul. Másnapra volt olyan osztály, ahol mindössze 3-4 gyerek maradt. Péntekre 196-ra nőtt a betegek száma, a gyerekeken kívül 4 pedagóguson és egy takarítón is jelentkeztek a tünetek. A betegség vezető tünete az erős hányás, emellett a betegek egy részénél hasmenés és láz is jelentkezik. A gyermekklinika fertőző osztályára eddig 3 gyermek került be a Gregor-iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

– Az én fiam szerda reggelre lett rosszul – mesélte egy édesanya. – Nem vittem orvoshoz, hiszen hányással, hasmenéssel az ember nem rohangál feleslegesen a rendelőbe. Köztudott, hogy diétával és pihenéssel rendbe hozható, ha más baja nincs. Csütörtökön már nem voltak tünetei, de nagyon gyenge volt, péntekre rendbe is jött.

Az anyuka, amikor látta, hogy milyen sok a beteg az iskolában, másik gyerekét is otthon tartotta – nem kockáztatta, hogy ő is megbetegedjen. Testvérétől nem kapta el a kórt. Most azt szeretné tudni, hétfőn nyugodt szívvel viheti-e őket vissza.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálatától megtudtuk, az intézmény igazgatója csütörtök reggel tett bejelentést a járási tiszti főorvosnak. A hivatal munkatársai még aznap délelőtt a helyszínen voltak az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Osztály munkatársaival együtt. Az iskola összes helyiségére fertőtlenítőszeres takarítást rendeltek el, amit még aznap el is végeztek.

A betegség tünetei alapján az étellel történő fertőződés gyanúja is felmerült. Az iskola 300 adagos melegítőkonyháján közegészségügyi szempontból az ellenőrzést végző személyek hiányosságot nem tapasztaltak. A szakemberek az ételmintákat vizsgálatra elvitték, valamint vízvizsgálatot kezdeményeztek. Az ügy kivizsgálása során a főosztály munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. A székletminták a pénteki napon érkeznek be az ÁNTSZ-hez, délutánra pedig meg is lettek az első eredmények. Öt székletmintából háromban a calicivírus jelenléte igazolódott. Hétfőn a teljes tanulói felmérést végeznek az iskolában, hogy a járvány okát felderítsék.

Ez a fertőzés elsősorban élelmiszerrel kerülhet a szervezetbe, ha annak felülete fekáliával szennyezett volt, illetve ha az élelmiszert kezelő személy vagy a felület, melyen feldolgozták, fertőzött volt. Lehet a víz  is fertőzőforrás, de a vírus hányással is terjed. Humán calicivírus járvány gyakran fordul elő időlegesen zárt emberi közösségekben – óvodában, iskolában, laktanyában, gyermektáborban, kórházban, öregek otthonában – ahová a vírus bekerülve gyorsan terjed és rövid idő alatt nagyszámú megbetegedést okozhat. A fertőzést és a járványok kialakulását a vírus fekál-orál terjedése miatt a klasszikus higiénés rendszabályok betartásával, megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával lehet a leghatékonyabban megelőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!