Szeged és környéke

2015.05.27. 21:48

Megosztja a szegedieket a szökőkút elbontása

Heves vitát váltott ki olvasóinkból a Móra park szökőkútjának lebontása. Az indokokról a szakembereket is megkérdeztük. <br>

Dombai Tünde

Erősen megosztotta olvasóinkat szerdai írásunk a Móra park szökőkútjának elbontásáról, heves vita bontakozott ki a Facebookon a köztéri dísz ellen, illetve mellette. Balogh Mónika: Sajnálom. Bármilyen ódivatúnak is látszik, nekem tetszik. Papp László: Addig felesleges fanyalogni, míg a látványterveket nem láthatja a nagyérdemű.

Kétségtelen persze, hogy a szökőkút a sok közül az egyik helyi nevezetesség volt, azonban bízzunk abban, hogy méltó utódot sikerül a helyére építeni, ami évek alatt lehet ismét egy helyi nevezetesség. Csordás Rita: Szökőkút helyett talán az okádék Mars térre kellene költeni. Kovács János: Egyetértek, valóban szebb szökőkutat, területet érdemel ide a város. Csak kérném, ne a Vesmás tervezze ezt is. A szép és különleges fenyőket hagyják meg, sőt ha lehet, színesítsék további fenyőkkel a teret. A fenyőkülönlegességek azért is különösen jók, mert nem hullatják a lombjukat, nem növelik a takarítószemélyzet létszámát.

A város a pénzénél marad, többet költhet. Papp Katalin: Nagyon sajnálom... sok szép fiatalkori emlék fűz hozzá... Barna Zsolt: Bizony ráfért már az elbontás. Idejétmúlt és igénytelen volt. A sok cső képezte a fő látványt. Olyan, mint egy erőmű. A múzeum előtti tér megérdemel egy szép parkot, igényes szökőkúttal. Biztos szép lesz. Ezután még a Széchenyi térre kéne egy kis pénzt gyűjteni, mert nagy a kontraszt a Kárász utca után. Huhn Lajos: Remélem, nem valami randa serblit építenek oda is, mint az Árpád térre!

A Móra park szökőkútja Szeged egyik látványossága. Eljárt felette az idő. Fotó: Kuklis István

A Móra park szökőkútja Szeged egyik látványossága. Eljárt felette az idő. Fotó: Kuklis István
Azt írtuk: abból a 4,3 milliárd forintos uniós támogatásból fejlesztik több száz millióért a Stefániát és a Móra parkot, amit a 34 milliárd forint uniós támogatás Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból költhet Szeged közterületekre. A két park tervezését már elkezdték a szakemberek a Belvedere-től a klinikákig. Annyi biztos, hogy a múzeum előtti elavult medencés szökőkutat elbontják, a helyére valamilyen vízjáték kerülhet majd. Nagy Sándor fejlesztési alpolgármester a bontást többek között azzal indokolta, hogy a tér használatát erősen korlátozza. Megjegyezte, lesz helyette másik vízjáték, és a javaslatok a tervekbe beépíthetők.

Makrai László, az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a szökőkút elavultságát hangsúlyozta. Elmondta, a város legnagyobb méretű, 350 köbméteres medencéjű köztéri dísze a hatvanas években épült. Az alja vasbeton lemezből van, az oldalát téglából falazták.

A 2006-os tiszai áradás erősen károsította a medencét, akkor a szivárgást kellett megállítani. A vízgépészeti berendezések is korszerűsítésre érettek, egy nyolcvanas években telepített szivattyú szolgálja ki az objektumot, ami a nagy energiafogyasztás ellenére is csak egy állandó vízképet produkál. Többször javították, helyette új kellene. Csővezetéke is cserére érett, állandóan vízkövesedik. Nincs vízforgatója a medencének, emiatt algásodik, ennek klórozással szabnak gátat a szakemberek, szűrésre nincs mód. Rendszeresen meghibásodik az elöregedett villanyhálózata, ettől sokszor leáll a fénytechnika. A medencét évente újra kell festeni a szivárgások és a külleme miatt, de ez az egy medencefesték kapható, bármilyen csúf is az árnyalata. Egy új szökőkút üzembiztos lenne, kisebb fogyasztással változatosabb víz- és fényjátékra lenen képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!