Szeged és környéke

2015.05.12. 13:18

Német cég szállítja a szegedi lézerközpont egyik lézerberendezését

A lézerrendszer második fejlesztési fázisát 2016-ban indítják majd.

A jénai Active Fiber Systems GmbH vezette konzorcium szállítja az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont, az ELI ALPS egy nagy ismétlésszámú és nagy átlagteljesítményű lézerberendezését – tájékoztatta az az ELI-HU Nonprofit Kft. kedden az MTI-t.

A cég közleménye szerint szerződés értéke 895 millió forint. A HR 1 lézerrendszer szállításában, tervezésében, és megvalósításában, valamint a próbaüzem és az üzembe helyezés munkálatainál a konzorcium szakemberei együttműködnek az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatóival és mérnökeivel.

A közleményben Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, "a ma használatos optikai szálak teszik lehetővé a nagy sebességű hír- és adatforgalmat, többek közt a széles sávú internetet is. A jövőre működésbe lépő, kivételesnek számító ELI-ALPS HR1 szállézer és az azzal végrehajtandó kutatások új kaput nyitnak majd meg Magyarországnak a nemzetközi kutatás-fejlesztés színterén."

Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója kifejtette: "a jénai Active Fiber Systems GmbH által szállított lézerberendezés az első olyan lézer lesz a központban, ami szállézer technológiát használ majd nagy intenzitású, nagy ismétlési frekvenciájú impulzusok keltésére.

A lézerrendszer második fejlesztési fázisát 2016-ban indítják majd. A másodpercenként százezer impulzust előállító innovatív rendszer üzembe helyezése új korszakot nyithat az attofizika, az ultragyors és időbontott tudományok területén, kiváló lehetőségeket nyújtva a nemzetközi kutatói közösség számára – hangsúlyozta a szakember.

Lehrner Lóránt március végén elmondta, a szegedi központ tavaly tavasszal indult kivitelezése a terveknek megfelelően halad. Az építkezési munkákkal a STRABAG-Swietelsky konzorcium előreláthatólag novemberre végez. Ezt követheti az épületek körüli terület rendezése és a lézertechnológia telepítése.

A központ megvalósításának első fázisára 36,998 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!