Szeged és környéke

2015.06.26. 22:56

Fehér éjszakák, ledöntött előítéletek

Szentpétervár, Szeged - Pár nap után megszokták, hogy egész éjjel világos van. Kalandos úton jártak Szentpéterváron az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola jelenlegi és korábbi diákjai. Minden várakozásukat felülmúlta a kinti fogadtatás.

Vida-Szűcs Imre

 Nyelvi sokszínűség

Hagyomány, hogy a gyakorlós tanárok elviszik a gyerekeket a célnyelv országába. [namelink name="Kállai-Balogh Anikó"] és [namelink name="Semjényiné Visy Ágnes"] például Angliában járt már a tanítványokkal, [namelink name="Tary Gábor"] pedig évente szervez franciaországi utat. Ságodi Terézia szerint nagy érték az iskola nyelvi sokszínűsége, az, hogy öt idegen nyelvet tanítanak.
 

– Az út megváltoztatta a véleményünket az orosz emberekkel, kultúrával és magával Oroszországgal kapcsolatban. A szívünk visszahúz ebbe a csodálatos városba – fogalmazott közös élménybeszámolójában [namelink name="Nagy Lili"] és [namelink name="Novák Dorottya"]. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola nyolcadikos diákjai is a között a 11 gyerek között voltak, akik Szentpétervárra utaztak június első hetében.

Orosztanáruk, [namelink name="Tóthné Ságodi Terézia"] szervezte a 8 napos kirándulást, amelyre 12–18 éves tanulókat vittek el. A másik kísérőtanár [namelink name="Varga Ferenc"], a nagymágocsi általános iskola fiatal tanára volt. December óta készültek erre az alkalomra, kiselőadásokat tartottak, olvastak, és beszélgettek oroszul is a pétervári nevezetességekről.

– A célunk részben az volt – mint a három évvel ezelőtti moszkvai kirándulásunk során is –, hogy előítéleteket döntsünk meg Oroszországgal kapcsolatban. A felejthetetlen kirándulás barátok segítsége nélkül nem jöhetett volna létre. Az SZTE együttműködik a pétervári Herzen Állami Pedagógiai Egyetemmel, [namelink name="Irina Gorbunova"] professzor asszony és [namelink name="Jevgenyij Trifonov"] fizikus segítségével tudtunk kiutazni. Ők szerveztek olcsó szállást az egyetem kollégiumában. Két alkalommal fogadtak bennünket az egyetemen, még foglalkozást is tartottak, és mindenkinek ajándékcsomaggal kedveskedtek – mesélte a tanárnő. A költségeket igyekezett minimálisra csökkenteni, így – repülővel utazva – összesen körülbelül 180 ezer forintba került az út személyenként, költőpénzzel együtt.
 

p

A szegedi csapat a Téli Palota épülete előtt. Fotó: DM


– A fehér éjszakák először furcsák voltak számunkra, de az első pár nap után megszoktuk, hogy egész éjjel világos van. Szerintem az egyik legnagyobb élménye mindenkinek az volt, hogy az utolsó nap hajnal fél kettőkor kint álltunk a Néva-parton, a hidegben és szélben néztük a hídfelnyitást – idézte fel a legfiatalabb kiránduló, a hatodikos Batki Míra.
Rézi néni – így hívják a gyerekek angol–orosz–földrajz szakos tanárukat – azt mondta, jó érzés, hogy a szülők rájuk bízták a gyerekeket a nagy útra. A szentpétervári zeneiskolában is minden várakozást felülmúlt a fogadtatás, és annyira megkedvelték egymást a diákok, hogy az iskola együttműködést szeretne kötni a kis Ságvárival. A tervek szerint a következő tanévben a szegediek látnák vendégül orosz barátaikat, ehhez azonban még hosszas szervezés áll előttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!