Szeged és környéke

2015.08.04. 20:48

A kormány jóváhagyta az ELI második fejlesztési fázisát

Szeged - A kormány jóváhagyta a szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósításának második fázisára vonatkozó nagyprojekt javaslatot és hozzájárult a támogatási szerződés megkötéséhez.

MTI

A projekt végrehajtását 40 milliárd 52 millió forint értékben uniós támogatás valamint hazai társfinanszírozás biztosítja. Egyúttal a kormány felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a projektjavaslat Európai Bizottság részére történő benyújtásáról - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A második fázis megvalósítása a támogatási szerződés megkötését követően azonnal – az Európai Bizottság döntését megelőzően – megkezdhető. A szegedi lézeres kutatóközpont építési munkálatai 2014. április elején indultak, és továbbra is zajlanak. A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy a projekt finanszírozásához szükséges mértékű előleget biztosítsa.

A határozat tartalmazza az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság nemzetközi és hazai feladatellátásához szükséges forrásokat is. Ez az összeg erre az évre 163 millió, jövőre pedig 335 millió forint, a továbbiakban 2017-re 423 millió, míg 2018-ra 263 millió forint.

A kormány egyúttal módosította a beruházás első fázisának költségvetését 37 milliárd forintról mintegy 29,5 milliárd forintra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!