Szeged és környéke

2015.08.03. 21:43

Pécs is fogad migránsokat Röszkéről

Röszke, Pécs - Röszkéről Pécsre, onnan pedig Debrecenbe utaztatják a migránsokat, mert ilyen nagy létszámmal nem birkózik meg egyedül Szeged. Baranyába rendőrségi busz, onnan pedig vonat viszi tovább a migránsokat.

Dombai Tünde

 24 órában dolgozik a BÁH

A jelentősen megnövekedett menekültügyi feladatok ellátásához 132 közfoglalkoztatott bevonására kapott lehetőséget a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A jelenlegi migrációs helyzet miatt a menedékkérelmek feldolgozása óriási erőfeszítéseket igényel a hivataltól. Számos rendkívüli intézkedésre, belső átcsoportosításra volt szükség. A feladatokat 24 órában látják el.

Migránsok jelentek meg Pécsett is. A Dunántúli Napló azt írta, a helyi vasútállomáson nap mint nap több csoportban 8-10 fiatal férfit látni. A Szegedről már ismerős MigSzol önkéntesei segítik őket.

– Két rokkantnyugdíjas, Garzó Gábor és Máy Anita szervezi az ellátást elképesztő erővel. A napi menetrend abból áll, hogy délutánonként 50-70 menekültet visznek a rendőrségi buszok előbb a rendőrségre, majd a szállásra. Reggel átkísérik őket a menekültügyi hatósághoz, ott megkapják az okmányaikat, amivel felülhetnek a vonatra – Budapesten keresztül Debrecen vagy Vámosszabadi felé – mondta a sajtó tájékoztatásával megbízott önkéntes, [namelink name="Nagy Erzsébet"], aki civilben tanár.

Hozzátette, a rendőrségtől többször is kapnak a migránsok vizet és szendvicseket, de nem eszik meg, hiába mondják nekik, hogy baromfihúsos, gyanakodnak. A MigSzol pécsi szervezete egy hónapja a vasútállomáson várja a menekülteket, 30-40-en tartják ott a frontot. A többiek a háttérben dolgoznak, szortírozzák, szállítják az adományokat. Összesen félezren segítenek. Nemrég megkapták az MSZP irodáját raktárnak. Javított a helyzeten, hogy a hatóság rendszeresen tájékoztatja őket a menekültcsoportok összetételéről, így felkészülhetnek a nők, gyerekek fogadására.

A kicsikkel játszanak pécsi önkéntesek, próbálják feledtetni velük a felnőtt világ okozta szenvedéseket. Fotó: DM

A kicsikkel játszanak pécsi önkéntesek, próbálják feledtetni velük a felnőtt világ okozta szenvedéseket. Fotó: DM
A szegedi önkéntesekkel konzultálva a pécsiek is többnyelvű információval látják el a migránsokat a további útvonalról, pénzváltásról, taxiról, nehogy becsapják őket. A közeli kútnál mosakodhatnak. A kicsikkel játszanak, az önkéntes orvosok pedig ellátják a sérüléseiket. Segítenek telefont tölteni, ruhát és élelmet osztanak. A hatóságoktól azt hallották, egyhamar nem lesz vége az áradatnak. Tartanak az ősztől és a téltől. Nagy Erzsébet megjegyezte, szívesen látnának több karitatív szervezetet is.

Hogy miért kell ilyen nagy kört tenniük a migránsoknak? A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) tájékoztatása szerint a rendkívüli migrációs helyzet miatt vonták be a Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságot. Az eltelt egy hónap adatai alapján átlagosan napi 40-50 kérelmező regisztrációja történik meg Pécsett. A szegedi menekültügyi hatóság naponta átlagosan 550 kérelmet rögzít. A BÁH dolgozóinak  összlétszáma 1115, ebből 298-an látják el a menekültügyi szakterületet. Ez azt jelenti, hogy ennyien dolgoznak a befogadóállomásokon és a menekültügyi őrzött befogadóközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!