Szeged és környéke

2015.08.16. 22:35

Városszéle ez, de itt is emberek élnek!

Fogadóóra című sorozatunkban pontosabb képet igyekszünk adni arról, mi történik Szegeden. Ezen a héten a 8-as körzetet, vagyis Makkosházat járjuk be. Szerdán Kozma Józsefet, a körzet önkormányzati képviselőjét faggatjuk. Kérdezzen ön is! <br>

Dombai Tünde

Kérdezzen Kozma Józseftől!

Feltesszük a cikkünkben elhangzott kérdéseket a Szeged 8-as körzet önkormányzati képviselőjének, Kozma Józsefnek. Kedden 16 óráig várjuk az ön felvetéseit is a Délmagyarország Facebook-oldalán, az [email protected] címen és a Csörög rovat 30/218-1111-es számán. A Fogadóórán készült online interjúnkat szerdán élőben követheti a delmagyar.hu-n. A beszélgetés szerkesztett változatát pénteki lapszámunkban adjuk közre.

– Csak jót tudok mondani. Rendezett és biztonságos a környék, gyönyörű a Vértó és a domb, szeretjük a 2-es villamost, el vagyunk látva boltokkal – mondta Makkosházról Rigóné Lajos Katalin, aki 1981-ben költözött a városrészbe, vagyis őslakosnak számít. Petrófi Angéla megerősítette a nyugdíjas asszony szavait. Kutyatartóként is nagyszerűnek látja a városrészt. Egyet fájlal csak: hogy a Vértó horgásztó lett és nem csónakázótó. A Sándorfalvi úti sertéstelep szagát mindkét asszony érzi esténként, de tudják, nem tart sokáig a bűzzel járó munka. A Zsitva sori zöldben pici gyerekekkel játszó nagymama és anyuka is dicsérte a környéket, őket a rengeteg kutyagumi zavarja. Szabóné Klári a sok kitett lomot nem szereti.

Kozenkainé Icu sokkal kritikusabb szeretett lakóhelyével. – Városszéle ez, de itt is emberek élnek! Mi is szeretnénk a szépet! Nemcsak a Csongrádi sugárút benzinkút felőli részére kellene pénzt költeni, hanem mifelénk is. A 122. és 124. számú paneltömb közti hatalmas árokba a saját pénzemen hozattam egy teherkocsi földet. A ház előtti kertet, járdát és padokat is gondozzuk, de föld, illetve felújítás után kiáltanak. A lépcsőházunkat is magunk tettük rendbe, mert igényesek vagyunk. A ház végénél álló hatalmas nyárfákkal viszont nem bírunk. Szélben a vakolatot súrolják, a gyökerük pedig a ház alá ér. Ültetnénk helyette mást, ha kivennék – mutatta a nyugdíjas lakó.

Az Európa ligetnél két asszony a kiserdő gondozatlan növényzetére panaszkodott. Mindannyian szeretik a 2-es villamost, és hogy van már a végállomáshoz vezető zebránál tábla és világítás, de félnek a száguldozó autósoktól, és jelzőlámpát is kérnének az átkelőhöz. Álmaikban több kisbolt, sőt egy cukrászda is szerepel.

Fotók: Karnok Csaba

Fotók: Karnok Csaba
A Csongrádi sugárút másik oldalán egy baráti társaság beszélgetett a 83. szám előtti egyetlen padon. Körben számtalan söröskupak. Azt mondták, a kisbolt miatt reggelente sok az üvegszilánk, veszélyes az arra járókra. Több padot, esetleg asztalt szeretnének, ne kelljen átmenni a villamosmegállóba, ha le akarnak ülni. A Gát utcai játszótéren újabb öntevékeny nyugdíjasokba botlottunk. A belső szemeteseket gyakran ők ürítik és vesznek bele nejlonzacskót, a rongáló fiatalokat pedig próbálják kordában tartani.

A padokat maguk festik, de a kiálló szögekkel nem birkóznak meg. Azt mondták, szép, hogy van már közösségi kert, de a többi területre is ráférne a gondoskodás. A Gyöngyvirág utca 6. szám mögött vandálok nyomait mutatta egy idősebb asszony, kettétörtek egy facsemetét az amúgy is kopár területen. A lakóknak a ház másik oldalán lévő kocsmával is sokszor meggyűlik a bajuk, különösen éjjelente nagy a hangzavar. Tőlünk tudták meg, hogy ősztől nem lesz nonstop a vendéglátóhely. Azt is mondták, az áruházak miatt leaszfaltozták a házak előtti részt, ettől megfőnek a hőségben. Hiányolják az utcai locsolókocsikat.

Kérdezze Ön is a képviselőt a [email protected] címen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!