Szeged és környéke

2015.10.02. 23:07

Belháború lett az ópusztaszeri Bországgyűlésből

Ópusztaszer - Jogtalanul tartott Bországgyűlést az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark idén januárban. A rendezvény neve védjegy, használatához tulajdonosa nem járult hozzá - mondta ki a bíróság. A per valójában házon belül zajlott.

Bakos András

Különös közleményt lehetett olvasni a héten az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark honlapján. „Védjegybitorlást követtünk el" – ez a címe. A szövegéből a látogató számára nem derült ki, hogy mi történt. Valójában az, hogy a parkban tavaly I. Bországgyűlés néven rendezvényt tartottak a magyar bor népszerűsítésére.


A rendezvény neve szóvédjegynek számít. Ez Ökrös Marianné, aki 2012 óta elnöke a parkhoz kötődő Feszty Körkép Alapítványnak. Ez a szervezet a parkot működtető nonprofit kft. kisebbségi tulajdonosa, a többségi gazda az állam. Emellett stratégiai vezetőként is dolgozott a cégnél. Ám miután a parknál vezetőségváltás zajlott, ő ezzel és – mint lapunknak fogalmazott – az ügyvezető szakmai és erkölcsi hozzáállásával nem értett egyet, ezért felmondott 2014 májusában. Az alapítványnak máig ő az elnöke.


A Bországgyűlést 2015. január 18-ára ismét meghirdették Ópusztaszeren. A védjegytulajdonos levélben figyelmeztette a céget arra, hogy ehhez nem járult hozzá. Ezt a park tudomásul vette, de kérte, hadd használja mégis ezt az elnevezést. A rendezvényt átnevezték Bországülésre, hivatalosan már ekként tartották meg. [namelink name="Ökrös Mariann"] pert indított. A Fővárosi Törvényszék igazat is adott neki, mondván, egyértelmű, hogy a védjeggyel visszaéltek.


A Bországülés szó pedig [namelink name="Csóti Tamás"] bíró tanácsának állásfoglalása szerint „nagyfokú hasonlóságot mutat" a Bországgyűléssel, „nem kétséges, hogy összetéveszthetők". A szeptember 5-én jogerőre emelkedett ítélet arra kötelezte a parkot, 48 órára tegye közzé honlapján a megadott közleményt a védjegybitorlásról, és fizessen 100 ezer forint perköltséget a felperesnek.


Ökrös Mariann lapunknak azt mondta, a park nem olyan formában tette közzé a szöveget, ahogyan az ítélet megszabta, emiatt ügyvédje intézkedett. A 100 ezer forintot át fogja utalni a Feszty Körkép Alapítványnak, arra költik, hogy minél több gyerek megnézhesse a körképet.


„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Felperes nem volt hajlandó együttműködni velünk, viszont pert indított olyan dologért, amiből neki semmilyen haszna sem keletkezett" – írta [namelink name="Kertész Péter"], az ÓNTE Nkft. ügyvezető igazgatója. Azt kérdeztük, mit gondol az ítéletről, a pénz befizetéséről, és előfordulhat-e, hogy kibékülnek, és megint lesz Bországgyűlés. „A jogsértés rajtunk kívül álló okból következett be. Akkor tudunk örülni a befizetésnek, ha az nemcsak a felperes által vezetett Alapítványhoz kerül, hanem onnan továbbmegy, és ténylegesen a Feszty-körkép látja a hasznát. Természetesen – mint mindig – most is, és a jövőben is nyitottak vagyunk az együttműködésre, amennyiben az az Emlékpark érdekeit szolgálja."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!