Szeged és környéke

2015.10.13. 20:13

Lakossági fórum az ELI-ről: 2018-tól működhet teljes kapacitással a lézerközpont

Szeged - Nem esküvőre, hanem az önkormányzat által meghirdetett közmeghallgatásra gyűltek össze kedden délután négykor a városháza házasságkötő termében az érdeklődők. A téma pedig az ELI, vagyis a lézerközpont volt. A 70 milliárd forintos beruházásról Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a jelenlévőket.

Munkatársunktól

Az Európában egyedülálló tudományos kutatóintézet történetéről Lehrner Lóránt elmondta, még 2010-ben a Bajnai-kormány kötelezte el magát a projekt mellett, és döntött a beruházás megvalósításáról, amely 85 százalékban uniós, 15 százalékban pedig állami támogatásból épül a volt szovjet laktanya 11 hektáros területén. Elhangzott, az épületek már szerkezetkészen állnak, elkészültek a parkolók és az utak. Az ügyvezető szerint az ELI 2018 elejétől működhet teljes kapacitással. A lézerközpont tudományosan, a köré épülő tudáspark pedig gazdaságilag adhat majd sokat Szegednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!