Szeged és környéke

2015.10.12. 23:44

Nem élne meg 30 ezer forintos rokkantjáradékából támogatás nélkül

Szeged - A szociális törvény módosítása miatt megszűnt a lakásfenntartási támogatás március 1-jével. Helyére a települési támogatás lépett, amit több ,,élethelyzetre" lehet használni. A szegedi önkormányzat úgy döntött, továbbra is megtartja a lakásfenntartásit, ami jó hír fűtési szezon előtt.

Fekete Klára

Számtanpéldák


Az az egyedülálló, aki havi 22 ezer 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, és 35 négyzetméteres lakásban él, annak a képlet szerint 15 ezer 750 forint a lakásfenntartás elismert havi költsége. A támogatás mértékével (TM) megszorozva 4100 forint jár neki havonta. 30 négyzetméteres lakásnál 3600 forint a lakhatási támogatás összege. Ha maradunk a 35 négyzetméternél, és valaki 61 ezer forintos nyugdíjat kap, ő csak a lakhatási támogatás legalacsonyabb összegére, 2500 forintra számíthat.

– A nyugdíjam, jobban mondva a rokkantjáradékom 30 ezer 300 forint, ezért jogosult vagyok a lakásfenntartási, valamint a lakbértámogatásra is – mondta Paksiné H. Katalin.


– Minden évben mindkettőt meg kell újítani, az egyik decemberben, a másik februárban jár le. A két összeg együtt 7600 forint, amit automatikusan az IKV-nak utalnak át, mivel a lakásom az önkormányzat tulajdona. A teljes lakbérem majdnem 19 ezer forint lenne, így azonban csak közel 11 ezret fizetek. A lakásfenntartási és a lakbértámogatást az IKV-s lakásoknál a lakbérből vonják le. Ha nem kapnám meg ezt az összeget, nagy bajban lennék – magyarázta az egyik szegedi lakótelepen egy 47 négyzetméteres lakásban egyedül élő asszony.


Az új szociális törvény 2015. március 1. óta hatályos. Ez a jogszabály más egyéb segéllyel együtt megszüntette a lakásfenntartási támogatást is. Helyére a települési támogatás lépett, amit több „élethelyzetre" lehet használni. [namelink name="Paksiné H. Katalin"] nem is tudta, hogy megszűnt a korábbi lakásfenntartási támogatás, hiszen az összes segélyt ugyanúgy kapja, mint eddig.

 

Paksiné H. Katalin a mögötte lévő tízemeletes házban lakik, számít a havi rendszeres támogatásokra.  Fotó: Kuklis István

Paksiné H. Katalin a mögötte lévő tízemeletes házban lakik, számít a havi rendszeres támogatásokra. Fotó: Kuklis István

– A szegedi önkormányzat úgy döntött, hogy megtartja a „kivezetett" támogatásokat, köztük a lakásfenntartásit is, de új, lakhatási támogatás néven – mondta [namelink name="Novkov Veszelinka"], a szegedi polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának vezetője. – A feltételek ugyanazok, mint korábban, a segélyt kérőnek például nem lehet 71 ezer 500 forintnál magasabb jövedelme. A támogatás összege pedig a lakásfenntartás elismert, számlákkal igazolt havi költségének és a támogatás mértékének (TM) szorzata.


A TM egy bonyolult képlet: ezt megkaptuk a szegedi városházától. Laikus nem tudna vele számolni, elemei között a nyugdíjminimum éppúgy szerepel, mint a fogyasztási egységre jutó havi jövedelem. A közgyűlési döntés szerint továbbra sem készpénzben kapja meg a kérelmező, hanem valamelyik szolgáltatójának utalják át aszerint, ki melyiket választja. A támogatás minimuma 2500 forint, az átlagos kérelmező jelenleg Szegeden 3800 forintot kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!