Szeged és környéke

2015.11.09. 21:47

Focioktatás:˝sok sportágban eredményeket is tudunk felmutatni˝

Csongrád megye - Focit is taníthatnak az ezt választó iskolában heti két testnevelésórán - a miniszteri javaslat szerint. Van, aki inkább a sikersportokat népszerűsítené, más úgy véli, ezt legalább a fiúk többsége szereti.

Timár Kriszta

Minden harmadik gyerek


Bár egyelőre nincs szó kötelező fociórákról, de már most keringenek olyan hírek, miszerint a kormány hosszú távon igenis kötelezővé akarja tenni az általános és középiskolákban a focioktatást. A hatásvizsgálati lap már most is 400 ezer gyereket és 8000 pedagógust emleget, mint akiket érintene a rendelet módosítása. Vagyis nagyjából minden harmadik gyerek focit tanulna heti két órában.

– Mióta meghallottam, hogy a foci akár kötelező is lehet, egyfolytában háborgok. Nem tudom, meddig lehet fokozni az értelmes, gondolkodni tudó, képzett tanulók nevelésének háttérbe helyezését – mondta egy iskolaigazgató, amikor a véleményét kértük az iskolai futball bevezetéséről. Több más sportág mellé ugyanis a foci is bekerülhet a választható tantárgyak közé, ha a kormány elfogadja [namelink name="Balog Zoltán"] emberierőforrás-miniszter rendelettervezetét.


Ebben az áll, hogy az iskolai labdarúgásról szóló kerettantervet is beépítenék a kínálatba. Az előterjesztés alsó és felső tagozatos, valamint középiskolai tananyagot is kínál azoknak az iskoláknak, amelyek a foci szakszerű oktatását szeretnék heti kétórás rendszerességgel beépíteni a diákok órarendjébe.


– Számtalan olyan sportág létezik, amiben eredményeket is tudnak felmutatni a magyarok. Azokat kellene népszerűsíteni – vélekedett az általunk megkérdezett igazgató. – Szívesen sportolnak a gyerekek, de a jól működő családokban mindenki a gyerek alkatának, érdeklődésének, személyiségének, esetleg a családi hagyománynak megfelelő területet választja és keresi, ahol sikerélménye lesz, esetleg eredményt tud elérni. A kötelező ritkán jár sikerrel.

 

Megosztja az embereket az iskolai foci bevezetése. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A tanterv alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek a tárca szerint adottak, vagyis külön forrást nem kell mellérendelni. Az iskolák az úgynevezett szabadon tervezhető órakeret terhére választhatnák a focit – heti 2 órában. Csakhogy több intézményvezető szerint ehhez ugyanolyan feltételek kellenének, amilyenek a mindennapos testneveléshez – és még ezek sem biztosítottak. A testnevelő tanárok közül nem mindegyik ért a focihoz, ezért inkább klubokban kellene tanítani, mint ahogyan az most is folyik.

Egy általunk megkérdezett testnevelő tanár szerint viszont nem az a lényeg, hogy a gyerekek tökéletesen focizzanak, hanem hogy egyáltalán mozogjanak.


Azt szoktam mondani a fiúknak, hogy gépen jobban fociznak, mint élőben. Elkeserítő, hogy lassan nem is érdekli őket a mozgás. Szünetekben is inkább csak a telefonjukat nyomkodják. Délutánonként üresek a játszóterek, nincsenek már grundok, ahol rúgnák a bőrt. Ehhez képest ha már egy tanár levisz nekik egy labdát, és azt mondja, játsszatok, máris sokkal többet tett, mint akár csak a legtöbb szülő, akik attól boldogok, ha csendben ül a gyerek a szobájában. Nem kell ehhez feltétlenül szakedző, hiszen a gyerekek önszerveződő módon is tudnak focizni, a fiúk többsége pedig szeret is. A baj szerintem nem ott kezdődik, hogy megmondják, mit sportoljon a gyerek, hanem hogy már csak ilyen eszközökkel lehet rászorítani a gyerekeket arra, ami még pár éve is teljesen természetes volt. Ebben pedig elsősorban a szülők a hibásak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!