Szeged és környéke

2015.11.04. 20:36

Hatástalan a falfirka elleni bevonat az új szegedi partfalon

Egyre több graffitit festenek fel a májusban átadott szegedi partfalra. Sokba kerül az eltüntetése, ráadásul az üzemeltető még mindig nem tudja, mivel szedje le úgy, hogy ne jöjjön le a festék és a védőréteg.

Fekete Klára

Térfigyelő rendszert építenek


– Már építik a rendőrségi térfigyelő rendszert a rekonstrukcióval érintett szakaszon – mondta Kozák Péter, a beruházás szakmai felügyeletét ellátó Ativizig igazgatója. – Ha minden a tervek szerint halad, a hónap végétől folyamatosan szemmel lehet tartani a létesítményt.


 

Végigsétáltunk a csaknem 2 kilométer hosszú, 2,2 milliárd forintból felújított, idén májusban átadott szegedi partfal mellett. A patológia magasságában, ahogy a szakemberek mondják, a kezdőszelvénynél a fedkövet a gördeszkások használják, néhány darab már le is tört belőle. A graffitik az árvízi emlékműnél kezdődnek, itt egy nagyobb felületet teljesen összefirkáltak, majd kisebb-nagyobb „rajzocskák" következnek. Az újabb jelentősebb pusztítás az Aranycsapat szobránál található. Ettől a ponttól hosszú métereken át a mellvéd könyöklőjét, más néven fedkövét is kipingálták. 


Mivel információink szerint a partfalra a járda és a Tisza felől is lemosható antigraffiti bevonatot vittek fel, nem értettük, miért szaporodnak a rajzok. 


– Sajnos a kivitelező konzorciumot vezető Swietelsky Kft. a műszaki előírásában nem írta le, miként bánjunk a takarításkor a védőréteggel, hogyan távolítsuk el a graffitiket. Ha ugyanis nem megfelelő a beavatkozás, elvész a garancia – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Eddig szigorúan a kivitelező képviselőjének jelenlétében, próbaképpen mostuk a rajzokat, ahogy a graffitivédett felületeken kell, magas hőfokon. A korábbi próbák során azonban kiderült, hogy a járda felőli kavicsos, érdes felületre felvitt homlokzatfesték nem bírja a legalább 70 fokos vizet. Csak a sima felszínekkel boldogultunk, „enyhébb" beavatkozással. 


A környezetgazdálkodási kft. kérte, hogy nevezzenek meg egy általánosan használható, kereskedelmi forgalomban kapható graffitieltávolító szert, de a kivitelező Swietelsky Kft. nem válaszolt. 

Nem kímélik az utcai művészek az új partfalat. Fotó: Schmidt Andrea

Nem kímélik az utcai művészek az új partfalat. Fotó: Schmidt Andrea


– Az építő konzorcium a várostól kapott terveknek megfelelően dolgozott – mondta a mérnöki-műszaki ellenőri szerepet ellátó Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő (SZVMF) Zrt. vezérigazgatója, Novák Gyula. – A 70-es években készült „kavicsolt" falon azonban nem kötött meg a festék és bevonat. Amikor mossák, mindkét réteg lejön. Átmenetileg azt javasoljuk, hogy fessék át a graffitiket. 


Sikerült beszélnünk Ladányi Tiborral, a Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetőjével. Elmondta: a szegedi önkormányzattól kapott tervek és anyagok alapján dolgoztak, a partfalra egy réteg festéket, két réteg antigraffiti bevonatot vittek fel. Az anyag kezelési útmutatójából utólag derült ki, hogy az előírt hőmérsékletű víznél és nyomásnál lejön a festék és a védőréteg. Garanciavállalásukba azonban a rongálás – márpedig a graffiti az – nem tartozik bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!