Szeged és környéke

2015.11.02. 21:36

Kilenc helyett öt új börtönt építenek

Magyarország - Csak öt új börtönt építenek fel Magyarországon a következő négy évben. Korábban kilencet terveztek. A meglévő harmincöt intézményben 18 ezer fogvatartott van előzetesben, vagy tölti jogerős ítéletét. Az országos átlagtelítettség 130 százalék.

Kiss Gábor Gergő

Kunmadarason ezer-, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón ötszáz fős börtönöket építenek fel a következő négy évben – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

Megírtuk, hogy ötszáz fős börtönök felépítéséhez alkalmas területek felajánlására írt ki országos pályázatot tavasszal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (Új börtön nyílik a Dél-Alföldön, 2015. április 11.).

Előírták, hogy a felajánlott ingatlanok közül kiválasztandó terület tulajdonjogát a felajánló térítésmentesen átadja az államnak. Területi fekvés szerint dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi helyszíneket kerestek. Csongrád megyéből lehetséges börtönhelyszínt ajánlott fel Tiszasziget és Árpádhalom. Összesen negyven település pályázott. Nyárra kiderült, hogy a Dél-Alföldön egy felajánlott helyszín sem felel meg, pedig területet adott volna az államnak hazánk tizenkettedik legnagyobb városa, Békéscsaba is.

Ekkor választottak ki kilenc helyszínt a Balassagyarmat– Békés vonaltól észak- északkeletre, hogy ott új börtönöket építsenek.

A jelenlegi szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 13 ezer fő. Az öt új börtönnel együtt ez a szám 16 ezerre emelkedik. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, mára nagyjából 18 ezren vannak. A BvOP statisztikái szerint jelenleg 130 százalékos az országos átlagtelítettség: a Szegedi Fegyház és Börtön három intézményében (Csillag börtön, Dorozsmai úti előzetes és Nagyfa) szintén 130 százalékos a zsúfoltság. Az eredeti férőhely-bővítési programmal azt akarták elérni, hogy a hazai bv-intézetekben 2019-re 19 ezer fős fogvatartotti férőhely legyen.
 

Információink szerint a Belügyminisztérium nem mondott le a másik négy új börtön felhúzásáról sem, de első körben a fent említett helyszíneken van a legégetőbb szükség arra, hogy új intézeteket építsenek fel. Emellett tovább zajlik a börtönbővítés, Szirmabesenyőn is folyik az új férőhelyek tervezése. A BvOP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint 2010 óta ezerhatszáz férőhellyel nőtt a hazai börtönön befogadóképessége. Az új börtönök a szegedi zsúfoltságot is csökkentik majd, folyamatosan zajlik a telítettség kiegyenlítés.

Egy elítélt egyik intézetből a másikba szállításánál elsősorban annak képzettségét veszik figyelembe, azt nézik, hogy milyen munkakörben tudják majd alkalmazni az új intézetben. A büntetési fokozat is fontos szempont, de hosszú időre elítélteket már nemcsak a szegedi Csillag börtönben őriznek az országban. Lehetőleg figyelembe veszik a fogvatartott elhelyezésénél a család közelségét is, de ezt biztonsági szempontok, például a létszám hirtelen megugrása, felülírhatja. Az elítéltet látogatófogadásra például vissza tudják szállítani annak a városnak a börtönébe, aminek közelében a hozzátartozói élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!