Szeged és környéke

2015.11.02. 20:20

Marad a válsághelyzet, pedig már több a rendőr, mint a menekült

Csongrád megye - Továbbra is érvényben van a szeptember 15-én kihirdetett migrációs válsághelyzet Csongrád megyében, noha már nem jönnek erre tömegével a menekültek. A magyar-szerb határ lezárása előtt 13 ezer illegális határsértőt fogtak el a rendőrök három nap alatt. A hétvégén már csak negyvenkettőt. Ennél több most a rendőr a határon.

Szabó C. Szilárd

Határsértők a hétvégén


Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint október 30. és november 1. között, péntektől vasárnapig 42 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök. A Szegedi Járási Ügyészség a migrációs válsághelyzet kihirdetése, szeptember 15-e óta 628 emberrel szemben nyújtott be indítványt határzár tiltott átlépése miatt. A múlt héten nyolc illegális bevándorló bíróság elé állítását indítványozta az ügyészség, akik a magyar–szerb határon léptek illegálisan Magyarország területére.

Szegeden jelentette be [namelink name="Kovács Zoltán"] kormányszóvivő és [namelink name="Bakondi György"] miniszterelnöki főtanácsadó szeptember közepén, hogy a tömeges bevándorlás miatt szeptember 15-e déli 12 órától válsághelyzetet hirdetett ki a kormány Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Azon a hétvégén – szeptember 11–13. között, péntektől vasárnapig – 13 ezer 162 illegális határátlépőt fogtak el a rendőrök. A legtöbb migránst Röszke külterületén tartóztatták fel.


Kovács Zoltán és Bakondi György elmondta a szeptember 15-i szegedi sajtótájékoztatón, mikor rendelhető el a törvény szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet.


Akkor rendelhető el válsághelyzet...


– ...ha a Magyarországra érkező menedékjogi elismerést kérők száma egy hónapban átlagosan a napi 500 embert vagy két egymás utáni héten átlagosan a napi 750 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 800 embert meghaladja.


– ...ha a tranzitzónákban tartózkodók száma meghaladja egy hónap alatt átlagosan a napi 1000 embert, két egymás utáni héten átlagosan a napi 1500 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 1600 embert.

 

Szlovák rendőrök is segítenek a határ őrzésében. Fotók: Karnok Csaba

Szlovák rendőrök is segítenek a határ őrzésében. Fotók: Karnok Csaba

– ...ha bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el.

 

Jöttek a csehek, szlovákok


A migránsválság miatt megszaporodott határvédelmi feladatok ellátására Szlovákia és Csehország 50-50 rendőrt küldött nemrégiben a magyar–szerb határra. De érkezett 21-21 szlovák és cseh katona is Magyarországra, akik az MTI szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére készülnek fel a december közepéig tartó Balaton 2015 gyakorlaton.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó múlt héten azt mondta, Magyarországon nincs migrációs nyomás. Kijelentését arra alapozta, hogy olyan kevés illegális határátlépőt – hétfőtől szerdáig huszonhármat – fogtak el a magyar határon, ami szerinte még békeidőben is kiemelten alacsonynak számít.


A belbiztonsági főtanácsadó nem említette azt a tíz, végsőkig elkeseredett menekültet, akik pár napja megelégelve a hónapok óta tartó nagyfai börtönéletet, éhségsztrájkba kezdtek, majd az emeletes ágyukkal eltorlaszolták a zárkájuk ajtaját, és megrongálták a radiátorokat. Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta a brüsszeli migrációs csúcstalálkozón, hogy Magyarországot már nem érinti a nyugat-balkáni migrációs útvonal, ezért mi már csak megfigyelőként veszünk részt az eseményen.


Akkor ezek után feloldják Csongrád megyében a migrációs válsághelyzetet? Vagy akár hat hónapig, 2016. március 15-ig is hatályban marad? – kérdeztük a Belügyminisztériumtól. „A válsághelyzet azért szükséges, mert 2015. szeptember 15. és 2015. október 14. között a magyar határt – Szerbia és Horvátország felől – összesen 177.182 fő lépte át. Bár azóta a magyar megoldásnak köszönhetően töredékére csökkent ez a szám, a védelmet fenn kell tartani, mert határainktól délre naponta tízezrek áramlanak az Európai Unió országaiba. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje Magyarország és az Európai Unió schengeni határait" – írta lapunk kérdésére a Belügyminisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!