Szeged és környéke

2015.11.25. 21:33

Nem termel szemetet, mégis 42 ezres szemétdíjat fizet

Játékboltot üzemeltet Fejes Angéla, aki - állítja - nem termel szemetet, mégis évi 42 ezer forint szemétdíj fizetésére kötelezik. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szerint olyan nincs, hogy valakinél nincs hulladék.

Salánki Zsófia

Ön mit gondol: mindenki termel szemetet?


Vajon vannak olyan üzletek, amelyek megspórolhatják a hulladékdíjat? Vagy mindenki termel szemetet? Várjuk véleményét a [email protected], illetve az [email protected] e-mail-címre.

– Egy hölgy járt az üzletben, aki tájékoztatott, hogy kéthavonta 7000 forint szemétdíjat kell fizetnem, tehát évi 42 ezer forintot, ami szerintem felháborító, mert nincs szemetem – mesélte Fejes Angéla, aki három hónapja bérel egy üzlethelyiséget Szegeden, ahol játékboltot üzemeltet. Elkérte Angéla adószámát, majd közölte, hogy kollégája hamarosan felkeresi egy szerződéssel.


– Szemetes sincs az üzlet előtt, ahová a nem létező szemetemet tehetném. Ez egy tízemeletes ház, a lakóknak pedig lakattal védett konténerük van. A hölgy azt mondta, hogy ha ez a helyzet, akkor bérelhetek kukát. Tehát az évi 42 ezer forintot kuka és szemét hiányában is fizetnem kell. Nem a hölgyre haragszom, hiszen ő csak a hírhozó, az eljárás az, ami felháborító – panaszolta Angéla. Azt is elárulta, hogy két utcára lakik az üzlettől, így ha hetek alatt összegyűlik egy zacskó hulladék – például papír zsebkendőből –, azt hazaviszi, és ott dobja ki. Angéla lánya környezetvédelmet tanul, így az egész család rászokott a szelektív hulladékgyűjtésre. A játékboltban használt kartondobozokat is a szemben lévő szelektív kukába viszi. A 42 ezer forintot pedig inkább a családjára költené. 

 

Egy zacskó szemetet sem termel Angéla, a kartondobozt pedig szelektíven gyűjti. Fotó: Frank Yvette

Egy zacskó szemetet sem termel Angéla, a kartondobozt pedig szelektíven gyűjti. Fotó: Frank Yvette

Kovács Ilona Tündétől, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati csoportvezetőjétől megtudtuk, hogy a hulladékszállítás kötelező közszolgáltatás. – Minden gazdasági egység, ahol tevékenységet folytatnak és a háztartások is termelnek hulladékot. A közszolgáltatónak nem feladata, hogy ellenőrizze a hulladéktermelés mennyiségét. Egy üzlethelyiségnek a hatályos rendelet alapján kötelező hulladékszállítási díjat fizetnie – tudatta az ügyfélszolgálati csoportvezető. Azt is megtudtuk, hogy az Alkotmánybíróság határozatában is az szerepel: nem életszerű, hogy az ingatlantulajdonosoknak, illetve az ingatlant használóknak egyáltalán nincs semmiféle háztartási szemete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!