Szeged és környéke

2015.12.07. 21:41

Bodnár: Álljanak ki a századvégesek, ha igazi szűzlányok!

Szeged - Havi 300 ezer forintos ösztöndíjat kapnak a pécsi egyetem geopolitikus képzésének doktoranduszai Matolcsy György jegybankelnök jóvoltából. De hogy jön ahhoz Matolcsy, hogy megmondja, mi fejlesztendő a magyar felsőoktatásban és mi nem!? - hangzott el hétfőn este Bodnár Zoltán, a Liberálisok ügyvivője szegedi fórumán.

Szabó C. Szilárd

- Illiberális demokrácia nincs, illiberális állam viszont van, ez utóbbiról beszélt Orbán Viktor Tusványoson. 2010 óta olyan rezsim épül Magyarországon - a korai Orbán-korszak -, amit csak a késői Kádár-korszakhoz lehet hasonlítani - kezdte előadását Bodnár Zoltán, a Liberálisok ügyvivője a szegedi Átrium Caféban. Az Eximbank volt vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori alelnöke az ALMA (A Liberális Magyarországért Alapítvány) által szervezett, Nem Magyarország, csak a Századvég és az MNB teljesít jobban című előadásán elmondta, 2010-ben alkotmányos puccsal nyerte meg a választásokat a Fidesz.


17 milliárd a Századvégnek


- 2010 óta a Századvég Gazdaságkutató Zrt., a Századvég Alapítvány és Giró-Szász András Strategopolis Kft-je zsíros megrendeléseket kap az államtól. A megrendelés állomány már 17 milliárd forint, és még nincs vége - mondta Bodnár Zoltán. Az ügyvivő beszélt a Századvég által horribilis összegekért készített tanulmányokról, amelyek a cég szerint kormánydöntések előkészítéséhez kapcsolódnak, de hiába a bíróság jogerős ítélete, tavaly óta nem hozták nyilvánosságra a közpénzből finanszírozott tanulmányokat, ami Bodnár szerint lehet, hogy nincsenek is. "Ha igazi szűzleányok a századvégesek, ahogy állítják, akkor álljanak ki, mutassák meg, ezeket írtuk, ne húzzák az időt, mert az felettébb gyanús!" - hangsúlyozta az ügyvivő.


Matolcsy úgy használja a jegybank pénzét, mintha a sajátja lenne


A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáról szólva elmondta, hogy a bizonyos autonómiát élvező állami fenntartású intézményben Matolcsy György jegybankelnök és a három alelnök döntötte el tavaly, hogy nem fizet osztalékot az államnak. - Pedig 2014-ben 510 milliárd forintot keresett a forintgyengülésből az MNB - hangsúlyozta Bodnár Zoltán. Az ügyvivő elmondta, Matolcsy úgy használja a jegybank pénzét, mint a magánkasszát. A jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy a Tiziano-képért adott 4,5 milliárd, az éremgyűjteményért kifizetett 1,1 milliárd, a Lónyay-villáért adott 3,4 milliárd - amit több pénzért vett meg az MNB Bodnár szerint, mint amennyiért korábban az ingatlanvállalkozás kínálta -, valamint a felsőoktatási képzésekre szórt milliárdok - nem közpénz. - Amit elkölt Matolcsy György, az az adófizetők jövőbeli pénze - magyarázta Bodnár Zoltán. - Hogy jön ahhoz Matolcsy, hogy megmondja, mi fejlesztendő a magyar felsőoktatásban és mi nem!? Arra ott van a Magyar Tudományos Akadémia és más fontos szervezetek, fórumok! Létrehozta a kecskeméti közgazdasági kart, és a jóvoltából a pécsi egyetem geopolitikus képzésének doktoranduszai példátlanul magas, havi 300 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. Ennyit kapnak az egyetemi professzorok - mondta az ügyvivő, aki szerint három-négy éven belül jelentős vesztesége keletkezhet a jegybanknak, amit akkor a költségvetés, vagyis az adófizetők állnak majd. Szóba került még, hogy Matolcsy György 245 milliárd forintot pumpált bele az MNB alapítványaiba.

Miért mondott le 500 milliárdról a Fidesz?


A fórumon arról is faggatták Bodnárt, hová tűnik ez a rengeteg pénz, hiszen a kérdező szerint a Fidesz pár fillérért képes lehajolni, 5 milliárd forintért képes költségvetést módosítani. Miért mondott le 500 milliárd forint osztalékról a Fidesz-kormány? A Liberálisok ügyvivője szerint csak találgatni lehet, hová kerül a pénz egy része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!