Szeged és környéke

2015.12.22. 22:36

Ember nagyságú penész falja fel Timi lakását

Szeged - Egész falakat borít már el a penész olvasónk IKV-s 9. emeleti panel lakásában, az ingatlankezelő szerint a madáritató is hibás. Arról nem mondanak semmit, mitől vizesedik a fal.

Segesvári Csaba

Segítsen megoldani Timi problémáját!

Ön épületgépész, vagy csak tudja, mitől vizesedhet a panel fala? Írja meg nekünk az [email protected], hogy segíthessünk Timinek a penész legyőzésében. Mi sem ültünk tétlenül, egy elektromos páragyűjtőt adtunk tegnap Timinek, hogy azzal szárítsa a lakást.
– 2011-ben cseréltük ki az első ablakot, 2014-ben pedig az utolsó nyílászárót, a kisszobában lévő erkélyes ajtót. Muszáj volt lépnünk, mert 40 éves a ház, szétrohadtak az ablakok. Az elmúlt télen nem volt semmi gond, most ősszel viszont megjelent a penész a lakásban – mesélte lapunknak egy szegedi olvasónk. A fiatal nő azt kérte, csak a keresztnevét írjuk le. Timi egy kilencedik emeleti IKV-s panellakásban él 2003 óta az Űrhajós utcában. Az épület talán az egyetlen, amelyet Tarjánban nem szigeteltek. Timiék évekkel ezelőtt úgy döntöttek, a szétrohadt ablakokat fokozatosan újakra cserélik, a lakást fűtik az utca helyett.

– Ősszel a lányomnál voltam Angliában, mire hazaértem, megjelent a penész. Először csak a nappaliban, később a hálóban és a konyhában is. Még nem volt fűtés a házban, szellőztettünk, amennyit tudtunk – folytatta Timi. Mint fogalmazott, az esős idővel „elszabadult" a pokol.

– Napokig esett, a festés vizesedett. A penésznek több sem kellett, lassan benőtte a teljes falat, semmi sem használt ellene – mutatta a padlótól a plafonig bezöldült nappali sarkot. Közelebbről is megnéztük, a frissen festett falról a víz lerúgta a festéket, valóságos árkot vágott magának a felületen.

– Szóltam az IKV-nak, megnézték, először azt mondták, a szigetelés rossz. Ennyiben maradtunk, azt is ígérték, kijavítják a hibát. Ez 21 napja volt, azóta újabb helyeken jelent meg a penész – folytatta Timi, aki megmutatta, hogy a szürkés-kék hálóban alig látszik a gomba. Keserűen megjegyezte, az új borítás jól belesimul az eredeti falszínbe.
 

Az IKV szerint a madáritató is hibás a penészért. Fotó: Segesvári Csaba

Az IKV szerint a madáritató is hibás a penészért. Fotó: Segesvári Csaba

A három szobán kívül a konyhát is elérte a fertőzés, az egyik villanykapcsoló környéke is vizes. Timinek az IKV-nál azt is mondták, nem fűt eleget – miközben a lakásban ottjártunkkor is 22 fok volt –, és többet kellene szellőztetnie. A házkezelő szerint az ablakcsere a hiba oka, igaz, azt nem tudták megmondani, hogy a probléma az elmúlt télen miért nem jött elő. Azt sem tudták, mi rúgja le a festéket. Timi elhiszi, hogy az új ablakok miatt penészedhetne a lakás, de azt nem érti, a gomba miért csak bizonyos falakon telepedett meg. – Ha esik, látszik, ahogy a víz lefolyik – tette hozzá keserűen.

Timit a hétvégén újra meglátogatta az IKV képviselője. Most már azt mondták, a mosás a hibás, valamint az, hogy itatják a madarakat. – A madáritató párolog, ettől van a penész. Az IKV-s ember javasolta, szellőztessek, de csak akkor, ha nincs köd. Erre mondjuk az elmúlt pár hétben alig volt alkalom – osztotta meg az újabb fejleményeket Timi. Olvasónk úgy érzi, a lakáskezelő semmit sem tesz a probléma megoldásáért, miközben a díjakat rendben beszedik.

Megkerestük az IKV-t, hogy meghallgassuk, szerintük mitől ázik a fal, mitől nő napról napra nagyobbra a penész. A házkezelőnek elküldött kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!