Szeged és környéke

2016.01.27. 11:15

Lesz sugárzás, de csak amíg a lézer lő

Lesz sugárzás, de csak amíg a lézer lő. Mintha egy szobában fel-, majd lekapcsolnák a villanyt - hallhatták az épülő szegedi lézerközpontnál a zsombóiak. Két fizikus kísérte őket.

Bakos András

Zsombói, bordányi gazdálkodók, nyugdíjasok látogatták meg az épülő szegedi lézerközpontot hétfőn délután. Ők a zsombói Wesselényi Népfőiskola hallgatói. Az ország legidősebb ismeretterjesztő egyesülete 34. tanévében jár. Előadásain egyetemi oktatók magyarázzák el a világ legújabb eseményeit, vívmányait.


A lézer felhasználásának lehetőségeiről Szabó Gábor fizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszélt Zsombón. Amikor el kellett dönteni, ebben a tanévben hová látogasson el a közösség, nyilvánvaló volt, az ELI-hez jönnek. Az építési területen [namelink name="Mucsi János"], az ELI Nonprofit Kft. műszaki igazgatója tájékoztatta a vendégeket. A tizenegy hektáros telken már állnak az épületek, a vendégek láthatták, az egyik tényleg úgy néz ki, és akkora is, mint a Titanic eleje. A másikban meg, ha tűz lenne véletlenül, csak gázokkal lehetne oltani a műszerek miatt. Az üvegfalakon kívül fotovoltaikus elemek, belül hatalmas narancssárga burok, amelyet a műszaki igazgató agynak nevezett.

 

A legtöbb embert az érdekelte, hogy keletkezik-e veszélyes hulladék. Az ELI, mint kiderült, környezetbarát. Fotó: Schmidt Andrea

A legtöbb embert az érdekelte, hogy keletkezik-e veszélyes hulladék. Az ELI, mint kiderült, környezetbarát. Fotó: Schmidt Andrea

De vajon hogyan vezetik le a csapadékot az üvegépület tetejéről? Hányan fognak itt dolgozni? Hol alszanak, hol esznek? Hogyan tárolják a veszélyes hulladékot? Az esőt belül vezetik le, záportározóba gyűjtik, 150-200 dolgozó fogja segíteni 30-50 kutató munkáját, szállás, étterem később épül, arra nem adott pénzt az unió, ezek kiállítása nem volt része a projektnek. Ami a hulladékra vonatkozó kérdést illeti, a jelenlévő [namelink name="Szabó Gábor"] és [namelink name="Bor Zsolt"] lézerfizikus tisztázta: bár lesz itt sugárzás, amikor a lézer épp lő, sugárzó anyagot nem használnak, ilyen nem is keletkezik. Csak úgy kell elképzelni ezt, mint amikor egy szobában fel- és lekapcsolják a villanyt.


– Amit itt hallottam, jól kiegészítette azt, amit a témáról olvastam. Remélem, belülről is meg tudjuk nézni legközelebb – mondta a bordányi [namelink name="Szalai Antal"], aki több mint húsz embert hozott magával. [namelink name="Sipos Mihály"], a népfőiskola rektora azt szűrte le, hogy a lézerközpont sokféle kutatómunkát segít majd az orvostudomány, a biológia területén. [namelink name="Gyuris Zsolt"] zsombói polgármester azt mondta, az idő megmutatja, hogy ez a beruházás milyen közvetlen gazdasági hasznot hoz a vidéknek. Az ország, a tudomány és Szeged presztízse szempontjából azonban mindenképp fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!