Szeged és környéke

2016.02.11. 19:30

A megye Mercedese az egyetem

Szeged- Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem, vagyis az állam ad a legtöbb embernek kenyeret, közel 8000 az alkalmazottak száma. Az iparban a hagyományos ágazatok a fő foglalkoztatók.

Fekete Klára

A megye öt városában jártunk utána annak, hol dolgozik a legtöbb ember. Szegeden nem ért bennünket meglepetés: tudtuk, hogy az egyetem áll majd az első helyen 7813 fős alkalmazotti létszámával. Az SZTE létszáma duplája a kecskeméti Mercedesének.

 

Tanévnyitóra vonulnak az egyetem professzorai. Fotó: Karnok Csaba

A második és a harmadik helyen már csak olyan munkáltatókat találtunk, akiknél 3000-nél kevesebben dolgoznak. Szegeden örök második a Pick Szeged Zrt.: dolgozóinak száma 2952, de – mint ahogy azt velünk e-mailben közölték – mindössze 1540-en dolgoznak közülük Szegeden. A Picket ennek ellenére a második helyre soroltuk, mivel a cégek székhelye alapján kértünk létszámadatokat. Ezt a szempontot követtük a többi munkáltató esetében is.

Olvasóink is tippeltek


Ön szerint ki a megye legnagyobb foglalkoztatója? Lehet, hogy a rendőrség vagy a kormányhivatal végez az első helyen? – kérdeztük olvasóinktól a Facebookon. Tömör válaszokat kaptunk, ezekből válogattunk.


Munkácsi István: – Csongrád megye legnagyobb foglalkoztatója a magyar állam.

Danyi László: – A közmunkaprogram!

Varga Norbert: – Az adófizetők.


A harmadik helyre került, szegedi központú Csongrád Megyei Kormányhivatal sem csak a megyeszékhelyen, hanem  valamennyi városban alkalmazza munkatársait. Szegeden egyébként versenyben volt a korábbi Tisza Volán a mintegy ezer dolgozójával, ám ők ma már a békéscsabai DAKK Zrt.-től kapják a fizetésüket. Nem jutott dobogós hely a Szegedi SZEFO Zrt.-nek sem szintén ezer fő körüli létszámával, holott az egyik legnagyobb, több telephellyel is rendelkező Csongrád megyei termelő vállalatunk. Az Ativizignél is 1200-an dolgoznak, de nagy részük közfoglalkoztatott, így ez a cég sem jöhetett számításba.

 

Szentesen a nagy múltú cégek egyben a legnagyobb foglalkoztatók is: a Hungerit, a Legrand és az Agrár-Árpád Zrt. Hódmezővásárhelyen szintén a „régiek" vezetnek, a Villeroy & Boch, a März Fachion és az Alföld Porcelán Kft. Csongrádon a város multija, a Mars Magyarország Kft. ad a legtöbb, 850 embernek kenyeret, a második és a harmadik helyhez pedig már 120–170 alkalmazott is elegendő volt.


A Szegeden két kisebb gumigyárral is rendelkező Continental csoport Makón építette fel a legnagyobb gyárát, a mintegy kétezer főt alkalmazó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-t: a létszámot a váci telephely dolgozói is szépítik. A második helyen álló Giuvaudan már csak 390, a Váll-Ker Kft. pedig 250 embert alkalmaz.


Adatgyűjtésünk során többször kerültünk abba a helyzetbe, hogy a cégek a kölcsönzött munkaerőt, valamint a kiszervezett feladatokat ellátó cégek munkatársait is hozzáadták a létszámhoz. Többszöri üzenetváltás után sajnos lefelé kellett korrigálnunk az adatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!