Szeged és környéke

2016.03.01. 22:25

Biztosan régész lesz a múzeumigazgató

Szeged - Három régész nyújtotta be pályázatát a Móra-múzeum igazgatói posztjára a február 25-i határidőig.

Munkatársunktól

Elsőként a jelenlegi vezető, [namelink name="Fogas Ottó"] jelentette be indulását, amikor a Pompeji-kiállítás sajtótájékoztatóján feltettük neki a kérdést. A 41 éves szakember öt éve irányítja a közgyűjteményt, melynek kereken húsz éve a munkatársa. Érdeklődésünkre elmondta, úgy érzi, új szemléletet – nyitottságot a közönségre és a szegedi polgárokra – hozott. Ezt szeretné folytatni még legalább öt évig.


Egyik kihívója az a [namelink name="Szalontai Csaba"], aki már az előző pályázatnál is versenybe szállt vele. A 49 éves régész 14 évig volt a múzeum munkatársa, majd tíz évig örökségvédelmi szakértőként beruházásokon dolgozott.


Megkeresésünkre elmondta, jelenleg gyesen van. Doktori fokozattal rendelkezik, régen is volt mondanivalója a világról és az intézményről, most még több van. A harmadik pályázó a 39 éves [namelink name="Paluch Tibor"], akinek – két vetélytársához hasonlóan – szintén első munkahelye 2003 óta a városi közgyűjtemény. Úgy látja, új utak kellenek az intézmény életében, mert az túlzottan a kiállításokra koncentrál, és a szakmai munka, vagyis a gyűjteménybővítés és állagmegóvás méltatlanul háttérbe szorul.


A jelentkezőket előbb bírálóbizottság hallgatja meg, melyet a közgyűlés jelölt ki. Ezt követi a kulturális bizottság meghallgatása, majd áprilisban a közgyűlés döntése. A kinevezéshez [namelink name="Balog Zoltán"] emberierőforrás-miniszter egyetértésére is szükség van. A következő ötéves igazgatói ciklus május 26-ától ketyeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!